Analize

Bruto inostrani dug Hrvatske 79,4 odsto BDP-a

Bruto inostrani dug Hrvatske 79,4 odsto BDP-a
Foto: Arhiva/Ilustracija | Bruto inostrani dug Hrvatske 79,4 odsto BDP-a

Bruto inostrani dug Hrvatske iznosio je na kraju septembra 2021. godine 44,1 milijardu evra, što čini 79,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je danas Hrvatska narodna banka (HNB).

"Udio bruto inostranog duga u BDP-u poboljšao se sa 84,5 posto na kraju juna 2021. na 79,4 odsto na kraju septembra zbog blagog smanjenja dužničkih obaveza domaćih sektora i rasta nominalnog BDP-a", naveli su analitičari HNB-a u komentaru, prenijela je agencija Hina.

Prema podacima, bruto inostrani dug je krajem septembra bio za 200 miliona evra manji nego krajem juna, zahvaljujući smanjenju duga svih domaćih sektora osim centralne banke, čiji se dug povećao za 1,2 milijarde evra po osnovu dodeljenih specijalnih prava vučenja Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i rasta obima repo poslova, objašnjava se u saopštenju HNB-a.

Po podacima iz tablica HNB-a, bruto inostrani dug je u septembru bio za 967 miliona evra ili 2,14 odsto manji nego u avgustu, dok je u odnosu na isti mjesec 2020. godine porastao za 3,1 milijardu evra ili za 7,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije