Analize

Bugarskoj prijeti bankrot

Bugarskoj prijeti bankrot
Foto: Pixabay | Bugarskoj prijeti bankrot
N.N.

Bugarsko ministarstvo finansija je saopštilo da toj zemlji prijeti bankrot i da postoji rizik stabilnosti za fiksni kurs bugarskog leva prema evru.

Vršilac dužnosti ministra finansija Rosica Velkova-Želeva je u izvještaju navela da pristupanje Bugarske Evrozoni mora biti odloženo na neodređeno vrijeme.

Kaže da bi pomoglo zaduživanje kod MMF-a kako bi se sačuvala fiskalna stabilnost, ali da to može da nametne ozbiljna finansijska ograničenja i da će u toj situaciji prihodi biti zamrznuti, prenose bugarske Novinite.

''Procjene koje je izradilo Ministarstvo finansija pokazuju da, ukoliko se održe na snazi politike usvojene 2022. godine i odraze fiskalni efekti propisa koji su stupili na snagu, kojima se unapred određuju prihodi i rashodi, efekat za 2023. godinu podrazumijeva značajno pogoršanje budžetskog bilansa u javnoj upravi u iznosu od 6,9 odsto BDP-a'', rekla je Velkova-Želeva.

Ona je naglasila da je kao rezultat mjera, koje je usvojila skupština koja je izabrala vladu sa premijerom Kirilom Petkovim i ministrom finansija Asenom Vasilevim, ''došlo do značajnog povećanja budžetskih rashoda za 2023. i na srednji rok deficiti su ponovo na oko 6 ili 7 odsto BDP-a''.

Novinite prenose da, ukoliko se zadrže zacrtani negativni trendovi deficita, povećava se mogućnost ubrzanog približavanja predviđenim gornjim granicama javnog duga od 60 odsto BDP-a.

''Da bi prevazišla rizike, Vlada treba da uloži sve napore da se pridržava digitalnih fiskalnih pravila i ograničenja iz Zakona o javnim finansijama, odnosno da predloži trajne mere konsolidacije prihoda i rashoda kako bi se dostigli ciljni nivoi deficita za period 2023-2026.'', zaključila je Velkova-Želeva

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije