Analize

Bundesbanka: ECB ima veliki uticaj na evro

Bundesbanka: ECB ima veliki uticaj na evro
Foto: Pixabay | Bundesbanka: ECB ima veliki uticaj na evro

Evropska centralna banka (ECB) može da tvrdi kako ne namjerava da upravlja kursom evra, ali svojom politikom i izjavama vrši veliki i rastući uticaj na jedinstvenu valutu, objavila je danas Bundesbanka.

ECB se nalazi u teškoj poziciji u pogledu nastojanja da kurs evra ne izmakne kontroli, a da pri tome ne stvori utisak da započinje valutni rat ili da bude optužena za manipulaciju deviznim kursevima, za šta ju je posljednjih godina prozivao predsjednik SAD Donald Tramp, piše Rojters.

Četiri studije Bundesbanke, objavljene danas, ukazuju na to da je uticaj ECB na devizni kurs, uključujući i prema američkom dolaru, veliki i da se povećao od finansijske krize, i da je volatiniji u danima kada centralna banka objavljuje svoje političke odluke.

Jedna od studija otkriva da najjači uticaj ECB-a na evro ima smanjenje dugoročne kamatne stope, pri čemu se procjenjuje da bi centralna banka mogla da oslabi evro za 0,70 posto prema dolaru, japanskom jenu i britanskoj funti, snižavajući tako prinos na njemačke petogodišnje državne obveznice za samo 10 baznih poena.

"To ukazuje da potencijalne efekte na devizni kurs treba imati u vidu prilikom razgovora o monetarnoj politici", navodi Bundesbanka.

ECB je početkom ovog mjeseca bila prinuđena da hitno ublažava štetu nakon jedne izjave predsjednice banke Kristin Lagard koja je izazvala rast evra prema dolaru, a koju su investitori protumačili kao diskretnu poruku u pogledu aprecijacije evra.

Iako je rast evra na kraju zauzdan, ovaj incident ističe osjetljivost tržišta na izjave ECB-a o evru u vrijeme kada Federalne rezerve i sve vodeće centralne banke donose agresivne politike podsticaja kako bi pojeftinile svoje valute i prebrodile krizu uzrokovau pandemijom virusa korona, ocjenjuje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije