Analize

Kupe kajmak na jeftinom gorivu

 Kupe kajmak na jeftinom gorivu
Kupe kajmak na jeftinom gorivu
Dragan Sladojević

SARAJEVO, BANJALUKA - Borci za zaštitu potrošača ogorčeni su jer ni roba ni usluge čija cijena zavisi od vrijednosti naftnih derivata nisu pojeftinile.

Podsjećaju da su iznosi na cjenovnicima benzinskih pumpi već godinu "tanji" nego što smo ih imali ranije, zbog čega se, kako upozoravaju, morala dogoditi lančana reakcija.

Ipak, to se, podvlače, nije dogodilo, zbog čega uvoznike, proizvođače, trgovce, vlasnike autobusa, taksi prevoznike i ostale davaoce usluga čije cijene zavise od goriva optužuju da "kupe kajmak".

"Mi pratimo cijene i uočili smo da ih niko nije snizio. Štaviše, bilježi se smanjena gramaža proizvoda, na način da nemamo kilogramsku ili stogramsku robu, već ona ima manju kilažu. Cijena naftnih derivata mogla je da pojeftini robu, a pojeftinjenja se nisu desila", napominje Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana "Don" Prijedor.

Prema njenim riječima, stvoreni su uslovi i da brojne usluge pojeftine, a u prvom redu grijanje.

"Cijena toplotne energije trebalo bi da bude niža, a svi se obraćaju gradskim upravama da poskupe. Ni prevoznici ništa nisu po tom pitanju uradili. Na primjer, vožnja taksijem i đačke karte trebalo je da imaju nižu cijenu, ali se to nije desilo", navodi Marićeva.

I Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, podsjeća da već godinu dana imamo povoljnije cijene goriva.

Zbog toga je, kako ističe, trebalo da pojeftini i sva roba koja u svojoj cijeni ima uračunat transport, što je značajna stavka koja iznosi i do 20 odsto.

"Trebalo je i trgovci i proizvođači da spuste cijene. Cijene prigradskog, gradskog i međugradskog prevoza takođe se nisu mijenjale, kao ni taksi usluga. Zaista se ne može reći da su poslodavci, bilo da je riječ o proizvođačima ili trgovcima, dobrobit koju imaju usljed pojeftinjenja goriva podijelili s korisnicima svojih usluga. Dobit su ostavili za sebe kao dodatni profit", podsjeća Bulićeva.

Sa druge strane, Momčilo Sladoje, predsjednik Udruženja autoprevoznika RS, ističe da prevoznici nisu išli ni na povećanja kada je gorivo poskupljivalo.

"Cijene prevoza su sada negdje od perioda iz 2008. odnosno 2009. godine. U posljednje vrijeme se priča i o povećanju cijena goriva, a vrlo je nepopularno ići sad gore sad dolje kada je riječ o cijeni prevoza. Još jedan problem je i što imamo malu popunjenost autobusa", naveo je Sladoje.

Kada su "Nezavisne", prije godinu dana, radile analizu o tome da bi cijene robe i usluga trebalo da padaju zbog pojeftinjenja goriva, Vujo Vukmirica, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, ubjeđivao nas je da se to neće dogoditi. Ugledni profesor bio je u pravu.

"Cene se više zidaju, nego što se formiraju tržišno. A bilo je prostora, naravno, da pojeftine i prevoz i brojni proizvodi", naveo je Vukmirica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije