Analize

Centralna banka BiH: Čeka nas inflatorni šok

Centralna banka BiH: Čeka nas inflatorni šok
Foto: Arhiva | Centralna banka BiH: Čeka nas inflatorni šok

SARAJEVO - Centralna banka Bosne i Hercegovine značajno je korigovala na više procjene inflacije za prvo polugodište 2022. godine sa 4,5 na čak 9,2 posto.

Osim toga, Centralna banka BiH smatra da ekstremna vrijednost inflacije u prvom polugodištu može biti čak 12,3 posto i to u slučaju ukoliko se inflantorni pritisci dodatno pojačaju.

"Usporavanje inflacije očekujemo u drugom polugodištu, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2021. godine i pretpostavke odsustva daljeg intenzivnog rasta cijena hrane i energenata", naveli su iz Centralne banke BiH.

U CBBiH tvrde da je nekoliko faktora koji bi u kratkom i srednjem roku mogli rezultirati dodatnim inflatornim pritiscima na strani ponude i rastu inflacije ka našim trenutnim ekstremnim procjenama.

"Prvenstveno, mogući su dalji šokovi na međunarodnim tržištima hrane, nafte i plina, što će dodatno povećavati cijene proizvodnih inputa. Bitno je napomenuti da domaće proizvođačke cijene već više od godinu dana rastu znatno brže do potrošačkih cijena. Drugi mogući izvor inflatornih pritisaka u kratkom, ali i srednjem roku, je eventualno dalje usklađivanje cijena električne energije na domaćem tržištu sa trendovima na međunarodnom tržištu. Konačno, postoje pritisci kroz spiralu plata i inflacije, it o ne samo zbog sindikalnih pritisaka za usklađivanje plata sa rastom troškova života nego i odliva kvalifikovane radne snage u inostranstvo", navodi se u saopštenju CBBiH.

Osim toga, Centralna banka BiH smatra da bi projekcije realnog BDP-a za 2022. i 2023. godinu mogle biti značajno revidirane u majskom krugu makroekonomskih projekcija.

"Prvenstveno, deflatori će značajno ojačati zbog inflatornog šoka, što će rezultirati nižom od trenutno projektovane stope rasta realnog BDP-a u 2022. i 2023. godini. Naznjačajnija nepoznanica u momentu izrade jesenjeg kruga srednjoročnih projekcija je bila rat u Ukrajini i sankcije koje su nametnute Rusiji. Puni efekat je još uvijek teško procijeniti", smatraju u CBBiH.

Inače u novembru, Centralna banka BiH kod makroekonomskih projekcija očekivala je realan rast ekonomske aktivnosti u 2022. i 2023. godini i to 3,9 i 2,1 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije