Analize

Crna Gora: Neostvariv rast od 5,7%, teško do milijarde od turizma

Crna Gora: Neostvariv rast od 5,7%, teško do milijarde od turizma
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Crna Gora: Neostvariv rast od 5,7%, teško do milijarde od turizma
Tanjug

PODGORICA - Evropska banka za obnovu i razvoj korigovala je ekonomski rast Crne Gore sa 5,7 na 3,7 odsto, a razlog je, kako je pojašnjeno, što turizam gubi goste zbog ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocjenjuje da je prognoza Evopske banke očekivana i opravdana.

"Mislim da je sasvim očigledno da ekonomija usporava i da će se to nastaviti u budućem periodu u onoj mjeru u koliko se ratni sukobi budu pojačavali. Čak mislim da ukoliko se ratni sukob održi u intenzitetu u kojem je sada, da se može desiti da to bude praćeno još intenzivnijim padom ekonomske aktivnosti", kazao je Kostić za Radio Crne Gore.

U uslovima krize, naročito izazvane ratnim sukobima, smatra da nije nemoguće da ekonomija sklizne u recesiju.

"Nadam da se to neće desiti zato što je nivo tražnje, uprkos svim ovim tendencijama, značajan, i vjerujem da će tražnja održati ekonomiju da ona ne sklizne u recesiju", rekao je Kostić, prenosi RTCG.

Za Kostića, prognoza da će Crna Gora od turizma zaraditi milijardu evra je optimistična, naročito u uslovima neizvesnosti kada, kako kaže, imamo na snazi ratni sukob, nastabilnu političku situaciju u Crnoj Gori, rastuću inflaciju.

Kostić je saglasan sa procjenom crnogorskog turističkog udruženja da će, bar prema sadašnjim najavama o dolasku turista iz Skandinavije i sa Bliskog Istoka, produžiti sezonu, ostvariti prihode, ali kako zaključuje, teško je nadoknaditi gubitak od 140.000 posjetilaca iz Rusije i 110.000 turista iz Ukrajine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije