Analize

Crna Gora: Priliv stranih direktnih investicija u 15,6 odsto manji

Crna Gora: Priliv stranih direktnih investicija u 15,6 odsto manji
Foto: Ilustracija/Arhiva | Crna Gora: Priliv stranih direktnih investicija u 15,6 odsto manji
Tanjug

PODGORICA - Ukupan priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru iznosio je 238 miliona evra u aprilu, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 117,8 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci crnogorske Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u aprilu je iznosila 120,2 miliona evra, što je za 33,5 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, prenosi portal bankar.me.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija je pao za 15,6 odsto u odnosu na uporedni lanjski mjesec, što je posljedica pada dužničkih ulaganja navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja crnogorskih državljana u inostranstvo odlilo 10,7 miliona evra, dok su povlačenja sredstava nerezidenata koji su investirali u Crnu Goru iznosila 107,1 milion evra.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 103,2 miliona evra, što čini 43,3 odsto od ukupnih. Od toga je u nekretnine uloženo 51,2 miliona evra, a u preduzeća i banke 52 miliona. Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 123,6 miliona evra, što je 30,1 odsto manje nego u uporednom mjesecu 2020.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije