Analize

Crna Gora objavila cifre za novu sezonu: Ko su najbrojiniji turisti

Crna Gora objavila cifre za novu sezonu: Ko su najbrojiniji turisti
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL | Crna Gora objavila cifre za novu sezonu: Ko su najbrojiniji turisti

PODGORICA - U Crnoj Gori je u julu zabilježeno 20,77 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, odnosno 0,77 odsto više nego rekordne 2019. godine, saopštila je danas Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Kako se navodi, najbrojniji turisti su iz Srbije, koji su za prvih pet meseci u kolektivnom smještaju učestvovali sa oko 11 odsto u ukupnoj strukturi dolazaka inostranih gostiju, odnosno sa 19 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Ističe se da najveći porast bilježi posjeta Nacionalnim parkovima Crne Gore, koje je obišlo gotovo 270.000 turista, odnosno čak 70 odsto više nego prošle godine.

Turističke organizacije i ugostitelji na sjeveru Crne Gore ističu da ove godine vlada izuzetno veliko interesovanje za boravak gostiju na nešto svežijem vazduhu i u netaknutoj prirodi, što potvrđuje i popunjenost smještajnih kapaciteta - na Žabljaku se bilježi rast posjete od 12 odsto, dok u Kolašinu boravi čak četiri puta više turista nego prošle godine.

Ukupan prihod od boravišnih taksi do sada dostigao je cifru od pet miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 47 odsto, navode iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Rast prometa i broja putnika bilježe i Aerodromi Crne Gore, na kojima je za prvih šest mjeseci ove godine evidentiran rast prometa aviona za 14 odsto a broj putnika porastao je za 43 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije