Analize

Croatia Airlinesu prijeti stečaj?

Croatia Airlinesu prijeti stečaj?
Foto: Ilustracija | Croatia Airlinesu prijeti stečaj?
N.N.

Croatia Airlinesu prijeti stečaj, saznaje Index.hr. Naime, prema informacijama koje posjeduju za nastavak rada u sljedećih šest mjeseci nedostaje im 150 miliona kuna.

Neto gubitak Croatia Airlinesa prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 34,4 miliona kuna.

"Nadzorni odbor zatražio je procjenu troškova poslovanja za idućih šest mjeseci od konzalting firme BDO. Njihova procjena je da bi za nastavak ovakvog poslovanja, bez promjene, za daljih šest mjeseci nedostajalo 150 miliona kuna.

Konzervativnija procjena koja uključuje smanjeno otplaćivanje računa dobavljačima za sedam odsto ukazuje na potrebu za daljnjih 70 miliona kuna", rekao je za Index visokopozicionirani izvor iz Croatia Airlinesa.

"Ovo je kraj ako se ne dogodi čudo"

Rekao je da Croatia Airlines u vlasništvu još ima samo dva motora i tehniku, ali da su toliko u minusu da ni njihova prodaja ne bi bila dovoljna. Kaže kako je ostalih 10 motora (budući da Croatia Airlines ukupno ima 12 aviona u floti) u najmu, nisu u njihovom vlasništvu. Što se tiče tehnike, riječ je o sektoru kompanije u kojem rade aviomehaničari, a njihovo odvajanje iz kompanije i prodaja, takođe kaže, ne bi bili dovoljni za nastavak rada nakon proljeća.

"U tom scenariju prestajemo plaćati aerodromima, a nećemo moći plaćati ni gorivo. To je kraj. Ovo je definitivno put u stečaj, osim ako se ne dogodi neko čudo", rekao je izvor iz Croatia Airlinesa.

U Croatia Airlinesa izbjegavaju konkretno odgovoriti na pitanja

Umjesto odgovora na konkretna pitanja o procjenama konsalting kompanije BDO, iz Croatia Airlinesa odgovorili su da su "baš kao i mnogi drugi avioprevoznici diljem svijeta, suočeni sa širokim rasponom strateških, operativnih i finansijskih rizika uslovljenih globalnim kretanjima".

Uz to, uspjeli su se pohvaliti smanjenjem gubitka u odnosu na isti period prošle godine. Za taj gubitak od 34,4 miliona kuna pronašli su krivce - poskupljenje goriva i najave štrajka zaposlenika Croatia Airlinesa tokom ljeta (iako su ga uspjeli sudskim putem zabraniti).

"Treba istaknuti da je Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila 3,8 miliona kuna manji gubitak u odnosu na isti period 2017. godine, kada se izuzme jednokratna stavka djelimične prodaje slotova na aerodromui Heathrow. Taj je rezultat ostvaren i pored  poskupljenja cijena mlaznoga goriva (trošak goriva bio je 58,7 miliona kuna veći u odnosu na isti period prošle godine), kao i pored dvije najave štrajka tokom ljetne sezone koje su, nažalost, uzrokovale smanjenje očekivanoga putničkog saobraćaja i pad očekivanih finansijskih učinaka", kažu u Croatia Airlinesu.

Istovremeno, ministar saobraćaja Oleg Butković je ovog ljeta nakon najave štrajka u CA-u zaključio da Croatia Airlines nije pred raspadom, nego da je u jako složenoj situaciji.

Budući da se ne spominje ikakav pronalazak strateškog partnera, ostaje da se vidi hoće li država spašavati CA baš kako je i Uljanik - novcem iz budžeta. Istovremeno piloti i kabinsko osoblje mahom napuštaju kompaniju i odlaze raditi za strane aviokompanije.

(index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije