Analize

DW: Šećer kao politička roba

DW: Šećer kao politička roba
Foto: Ilustracija | DW: Šećer kao politička roba

BERLIN - Kenijci su ogorčeni zbog saznanja da su poslanici primali mito da zataškaju istragu o trgovini šećerom u koji su uključeni članovi vlade, piše Dojče vele i ističe da je prvo izmišljena nestašica šećera, a onda je uvezen zatrovan šećer iz Brazila.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Najrobiju Samjuel Njandemo nazvao je "katastrofom" odbijanje parlamenta da naloži istragu protiv ministra finansija Henrija Rotiča i ministra za zajednice Istočne Afrike Adana Mohameda, inače bivšeg ministra trgovine, u vezi sa njihovim ulogama u uvozu kontaminiranog šećera iz Brazila tokom prošle godine.

"Članovi parlamenta moraju da se bore za istinu. Međutim, oni su odlučili da se bore za svoje interese", rekao je Samjuel i istakao da postoji dovoljno dokaza da su poslanici uzimali mito da zataškaju istragu, kao i da je veliki broj članova parlamenta koji nisu htjeli da pristanu na mito otvoreno izašao i rekao da su vidjeli primanje mita.

Kako bi riješio problem navodne nestašice šećera, ministar finansija Rotič je prošle godine davao glavnim trgovcima odobrenje za uvoz bilo koje količine za koju se smatra da je neophodna - što je dovelo do viška od 450.000 tona, a to je imalo direktan negativan uticaj na proizvođače šećera i lokalnu industriju šećera.

Kako navodi DW, kenijski problem proširio se na susjedne zemlje.

Prošle nedjelje sastali su se predsednici Ugande i Tanzanije da bi rešili spor oko šećera uvezenog u Tanzaniju iz Ugande i tom prilikom istakli da je Kenija glavni krivac za njihov problem, jer uvezeni šečer potiče iz Kenije, a samo je prepakovan u Ugandi i poslat za Tanzaniju.

Istovremeno, strahuje se da je to isti šećer iz Brazila koji nije za upotrebu.

Samjuel uopšte ne sumnja da je sporni šećer krijumčaren u druge zemlje, "uključujući i DR Kongo" i ističe da se to dešava kada zemlja "ne igra po pravilima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije