Analize

Pratite nas na Google news

Da li su ovo dokazi da je Black Friday propao?

Da li su ovo dokazi da je Black Friday propao?
Foto: Tanjug/AP | Da li su ovo dokazi da je Black Friday propao?
N.N.

Manje ljudi čekalo je ove godine ispred prodavnica u američkim gradovima, a i šire da zvanično počne Black friday. To sugeriše da su rani popusti koje nude trgovački lanci i rast onlajn kupovine možda oduzeli sjaj najvećem američkom danu kupovine.

Kupci su se takođe zabrinuli da će tarife koje je nametnuo predsjednik Donald Tramp na kineski uvoz poskupjeti prazničnu kupovinu, iako mnogi veliki trgovci na malo nisu povisili cijene kako bi zaštitili marže.

Provjera na terenu pokazala je da je ove godine bilo manje kupaca, jer su lanci počeli da nude popuste ranije nego inače da bi nadoknadili kraću sezonu praznika ove godine.

Iako je promet u trgovini i dalje važan pokazatelj, puno kupovine tokom Dana zahvalnosti i Crnog petka sada se dešava putem interneta.

Adobe analitiks koji mjeri transakcije od 80 od 100 najboljih američkih online prodavaca, procjenjuje rast od preko 20,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kompanije uključujući Volmart, Target, Costco i BBI.N povećale su svoje prisustvo na mreži i isporuke da bi privukli kupce.

Iako je Crni petak još uvijek važan, njegov sjaj blijedi jer sezona prazničnih kupovina sada počinje nedjelju prije Dana zahvalnosti pa traje sve do Badnje večeri.

Sezona kupovine ove godine ubrzala je rane promocije i potrošnju. Prodavci imaju šest dana manje da naprave dobru prodaju između Dana zahvalnosti i Božića. U prosjeku, Amerikanci su već obavili gotovo četvrtinu kupovine, što je najviše u istoriji NRF-ovih anketa.

U prilog Crnom petku ne ide ni činjenica da se simbol kupovine okreće u simbol štrajkova radnika iz sektora trgovine.

Činjenica je i da kupci ne vjeruju više u toliko ogromna sniženja, a to je dokazalo i istraživanje britanskog društva za zaštitu potrošača Which, koje je pokazalo da čak 95 posto artikala koji se po posebnim cijenama nude u sklopu akcije Black Friday, po njenom završetku dostupni su za još nižu ili makar istu cijenu.

Zaključak je donijet na osnovu analize prošlogodišnjeg crnog petka, a isto istraživanje potvrdilo je i kako je 61 odsto analiziranih artikala nižu ili barem istu cijenu imalo i prije ove velike akcije.

Gledajući po tipu proizvoda, ispostavilo se da je 97 odsto kućnih aparata i 94 odsto elektronskih proizvoda poput televizora imalo istu ili nižu cijenu nakon crnog petka, a sve skupa se pokazalo da je nižu cijenu tokom crnog petka postiglo samo četiri od 83 analizirana proizvoda.

Kad je u pitanju Amazon, svi proizvodi koje su lani prodavali tokom crnog petka istu ili nižu cijenu imali su barem jednom u šest mjeseci prije akcije.

(Telegraf Biznis)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije