Analize

Danska je zemlja s idealnim odnosom rada i slobodnog vremena

Danska je zemlja s idealnim odnosom rada i slobodnog vremena
Foto: Ilustracija | Danska je zemlja s idealnim odnosom rada i slobodnog vremena
N.N.

Nivo sreće najviši je kod Danaca koji dnevno u prosjeku na poslu provedu 6,6 sati, takođr, stanovnici zemlje Lego kocaka zadovoljni su i radnim uslovima, zaradom, slobodnim vremenom... Očigledno, ovdje se živi jako dobro.

Kad god pišemo o Danskoj, pišemo u superlativima. Očigledno, to nije slučajno, jer se zemlja na sjeveru Evrope gotovo svako malo proglašava idealnim mjestom za život, pa je tako nedavno proglašena zemljom u kojoj je odnos radnog i slobodnog vremena najbolji na svijetu!

Između ostalog, radite i čuvate novac kako biste mogli otići na neki put i malo se odmoriti, ali kakav je kvalitet života za vrijeme tog procesa, dok ne otputujete? Ukoliko pitate Dance, odgovor će vrlo vjerovatno biti – odlično.

Naime, najnovije istraživanje objavljeno na portalu TotallyMoney pozabavilo se pitanjem koja zemlja nudi najbolji omjer slobodnog i radnog vremena, ali i zarade i sreće. Odgovor je Danska, nakon koje slijede i druge skandinavske zemlje.

Šveđani koji su se plasirali na drugo mjesto, takođe su prilično zadovoljni, a u prosjeku nedjeljno rade 3,5 sata više od Danaca, ali godišnje imaju i tri praznika više. Ipak, zemlja u kojoj radnici nedjeljno najmanje vremena provedu na poslu jest Holandija. Tamo radna sedmica traje samo 30,3 sati, ali „Tulipani“ imaju tek devet državnih praznika, što je drugi najmanji broj od svih zemalja uključenih u istraživanje.

Kompletne rezultate istraživanja možete pronaći na sljedećem linku.

(Punkufer.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije