Analize

Davos: Svjetskoj ekonomiji prijeti "mala savršena oluja"

Davos: Svjetskoj ekonomiji prijeti "mala savršena oluja"
Foto: Tanjug/AP | Davos: Svjetskoj ekonomiji prijeti " mala savršena oluja"
Tanjug

DAVOS - Trenutno udruženo djelovanje različitih rizika prijeti globalnoj ekonomiji "malom savršenom olujom", izjavio je Hoze Vinals, predsjednik multinacionalne banke Standard Čarterd, pridruživši se seriji strašnih upozorenja o izgledima globalnog rasta, na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu.

"Imali smo velike krize u prošlosti, ali ova, sa toliko različitih izvorišta rizika, može biti jedinstvena po dimenzijama", rekao je on u intervjuu za TV Blumberg.

Američka ministarka za trgovinu Ðina Raimondo rekla je na WEF-u da je potrebno učiniti više na stavljanju inflacije pod kontrolu, dodajući da bi smanjenje carina moglo biti opcija i da će Federalne rezerve možda morati da preduzmu dodatne akcije.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, koji je danas govorio na nekoliko panela na ovogodišnjem skupu u švajcarskim Alpima, poručio je da Kijev neće trgovati teritorijom zarad sklapanja mirovog sporazuma i da bi cilj međunarodne zajednice trebalo da bude potpuna pobjeda nad Rusijom.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ocijenila je da je rat u Ukrajini pokazao da Evropa ne shvata koliku bi moć mogla da ima na svjetskoj sceni i da bi 27-člani blok trebalo više da "pokaže mišiće" nego što to čini sada.

Lagardova je navela da "ogromno tržište" EU znači da blok može da postavlja trgovinske uslove i da njeni zakoni o zaštiti konkurencije omogućavaju da blokira spajanja širom svijeta.

Ona je takođe istakla potencijal EU da u kupovini nastupa kao ujedinjena grupa, a govorila je i o ogromnim resursima penzionog fonda kojima bi moglo bolje da se raspolaže.

Rat u Ukrajini je dominantna tema na prvom okupljanju licem u lice svjetske ekonomske i političke na skupu u Davosu poslije dvije godine. Rastuća inflacija, nestašica hrane, klimatske promjene i migracioni rizici takođe se nalaze visoko na agendi Svjetskog ekonomskog foruma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije