Analize

Digitalna ekonomija novi oblik poslovanja

Digitalna ekonomija novi oblik poslovanja
Foto: Forward conference | Digitalna ekonomija novi oblik poslovanja

Digitalna ekonomija novi je oblik ekonomije, koji se zasniva na digitalnim tehnologijama i predstavlja jednu od najatraktivnijih mogućnosti za rast i razvoj poslovanja.

U današnje vrijeme poslovanje se odvija uz primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija, koje ubrzano napreduje i postaje dijelom sve više sfera poslovnog ali i privatnog života.

Ekspanzija e-komerc izvedbe odnosno kupovina i prodaja proizvoda i usluga putem web shopa. Zatim, korišćenje on line alatki za održavanje sastanaka kao što u Cisco vebex, Google meet, Zoom predstavljaju našu svakodnevnicu.

Kada vidimo brzinu kojom se ove promjene dešavaju, jasno je da ustvari govorimo o digitalnoj revoluciji koja je gledano kroz istoriju predstavlja četvrtu revoluciju po redu.

Danas je četvrta industrijska revolucija. Karakteriše je spajanje tehnologija što dovodi do brisanja granica između fizičke, digitalne i biološke sfere.

Bitno je razumjeti da je digitalizacija u osnovi razumna opcija za svaku zemlju i model za upravljanje zemljom. U situaciji kada ne možete priuštiti banku u svakom gradu ili firmu i banku, jedina opcija koju imate je podsticanje ljudi na samo digitalne alate i aplikacije.

Većini populacije su potrebni opipljivi benefiti digitalizacije.

Digitalna revolucija mijenja privatni i poslovni život. Digitalizacija je zahvatila i gradove i čitave države.

Istraživanja pokazuju: Pandemija korona virusa natjerala je javni, privatni i realni sektor da budu fleksibilnije i digitalnije opredjeljeni. Čak i oni koji nisu koristile prednosti on line komunikacije, jednostavno su bili primorani da počnu koristiti ove alatke.

Šta novo digitalno doba donosi biznisu i kompanijama, a šta građanima? Koliko je važno prilagoditi se na vrijeme?

Kada će praksa "nedostaje ti još jedan papir" otići u istoriju, koliko je RS/BIH potrebno godina da se digitalizuje, koje su najveće preprjeke, a koje prednosti e-transformacije?

O svemu ovome, razgovarali smo u panel diskusiji na temu Digitalne ekonomije sa eminentnim stručnjacima iz svojih profesija: gđa Radmila Bojanić, Izvršni direktor za marketing i prodaju, g. Srđan Rajčević, Ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i g. Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije