Analize

Dinastije Porše i Pih žele Volkswagen na još "kraćoj uzici"

Dinastije Porše i Pih žele Volkswagen na još "kraćoj uzici"
Foto: Arhiva | Dinastije Porše i Pih žele Volkswagen na još "kraćoj uzici"

Dvije porodice koje drže kontrolni udio u najvećem evropskom proizvođaču automobila Volkswagenu u budućnosti namjeravaju kompaniju držati na još “kraćoj uzici” i žele veći uticaj u strateškim pitanjima, navodi Reuters.

Radi se o porodicama Porše i Pih, a upućeni izvori ističu kako se radi o “igrama moći” uoči planiranog uvrštenja akcija  proizvođača sportskih automobila Porsche na njemačku berzu.

Porodice Porše i Pih drže većinski udio u Porsche SE, holding kompaniji koja drži najveći udio glasačkih prava u Volkswagenu. Kako se može čuti u javnosti, ove dvije dinastije nadaju se da će se Volkswagen vratiti u “mirnije vode” nakon turbulentnog perioda u vrijeme mandata Herberta Disa, koji je na odlasku s čelne pozicije.

Upućeni izvor Reutersa navodi kako predstavnici porodice Porše i Pih žele imati veću kontrolu nad implementacijom strateških ciljeva. Volkswagen je pod vodstvom Herberta Disa napravio značajne korake u pravcu elektrifikacije svog proizvodnog programa.

Međutim, njegov – najblaže rečeno – direktan stil komunikacije izazvao je niz otpora unutar kompanije, što je ponekad zasjenilo njegova postignuća, a i testiralo strpljenje najvećih akcionara, tvrde izvori.

Rezultat takvog razvoja situacije jest da Pihovi i Poršeovi žele veću kontrolu nad operativnim poslovanjem kompanije. Želja za većim uticajem već se manifestovala u odabiru Olivera Blumea, dosadašnjeg šefa Porschea, za novog glavnog izvršnog direktora cijelog Volkswagena.

Međutim, taj potez nije najbolje “sjeo” ostalim značajnim akcionarima kompanije jer će Blume ostati i na čelu Porschea, čak i nakon planirane početne ponude akcija (IPO).

“Blume se ne može brinuti o svemu, to naglašava loše korporativno upravljanje u Wolfsburgu”, izjavio je krajem jula Ingo Špajh, vodilac održivosti i korporativnog upravljanja u investicionoj kompaniji Deka Investments koja je među 20 najvećih Volkswagenovih akcionara. Dodao je kako je Blumeovo imenovanje i “otrovna pilula” za Porscheov izlazak na berzu.

Blume je na čelu Porschea od 2015. godine, a kao favorit dviju porodica za vođenje cijelog automobilskog VW carstva neće smjeti odustati od izlistavanja Porschea.

Naime, IPO je ključan za Pihove i Poršeove jer će time opet postati direktni akcionari u te kompanije nakon što je taj proizvođač 2009. preuzeo Volkswagen. Dogodilo se to nakon neuspješnog pokušaja Porschea da kupi Volkswagen.

“Struktura IPO-a prvenstveno ispunjava interese porodice u daljem jačanju kontrole nad Porscheom i neće odustati od tog plana”, komentarisao je Hendrik Šmit, stručnjak za korporativno upravljanje u DWS-u koji drži udjele u Volkswageinu i u Porscheu.

Manuel Tajsen, penzionisani profesor na Univerzitetu Ludwig-Maximilian u Minhenu kaže kako je “primarni razlog Porsceova izlaska na berzu – moć”.

(Poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije