Analize

Diplomatska mreža podbacila u Kataru

Diplomatska mreža podbacila u Kataru
Foto: Konevi/Pixabay | Diplomatska mreža podbacila u Kataru

SARAJEVO - Tokom prošle godine Bosna i Hercegovina je u Katar plasirala proizvode u iznosu od 2,9 miliona KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U istom periodu je iz jedne od najbogatijih zemalja svijeta stiglo robe za svega oko 69.000 KM.

Od iznosa od 2,9 miliona KM u zemlju koja je bila domaćin prethodnog Svjetskog prvenstva u fudbalu je najviše izvezeno neorganskih hemijskih proizvoda, organska i neorganska jedinjenja plemenitih metala, metala rijetkih zemalja, radioaktivnih elemenata i izotopa u iznosu od 1,3 miliona KM.

S druge strane, za 24.000 KM stigla su vozila, osim šinskih vozila i njihovih dijelova i pribora.

Poredeći sa prethodnim godinama, mnogo je manja spoljnotrgovinska razmjena BiH sa Katarom.

"Tako je tokom 2021. godine u ovu zemlju izvezeno robe za nešto više od četiri miliona KM i mnogo više različitih proizvoda, dok je 2020. godine plasirano oko 5,3 miliona KM razne robe. Isto tako, tokom 2021. godine je u BiH iz Katara stiglo proizvoda za 932.000 KM, a godinu prije za čak 6,3 miliona KM", pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

S druge strane, iz Spoljnotrgovinske komore BiH su poslali drugačije podatke i ističu da je tokom prošle godine uvoz iz Katara iznosio 239.000 KM, a izvoz oko 5,1 milion KM.

Poručili su da prema njihovim podacima ne vide da je smanjen izvoz u ovu zemlju, te da zbog toga nisu mogli odgovoriti na pitanje zbog čega je smanjen izvoz. Ipak, iz UIO BiH su pojasnili za "Nezavisne" da oni obrađuju striktno onu robu koja se uveze u BiH, a biće puštena u promet na području BiH, te da neće ići na neku dalju obradu u drugu zemlju i na kraju izvesti se dalje.

"Takođe, ona roba koja se izveze u neku zemlju će biti puštena u promet u toj zemlji u koju se izveze", naveli su iz UIO BiH.

Podsjećamo, od 2018. godine BiH je više od pet puta povećala izvoz robe u Katar od kada je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu bila pod sankcijama arapskih zemalja zbog sumnje u finansiranje terorizma. Te godine je delegacija privrednika i visokih zvaničnika iz BiH posjetila ovu zalivsku zemlju, te je tada zaključeno da bi plasman proizvoda iz BiH trebalo da bude još lakši.

Ekonomista Igor Gavran kaže da pored povećanja izvoza u jednom periodu, ovo tržište kao i cjelokupno područje Bliskog istoka ostaje jedno od onih na kojima smo imali najviše aktivnosti brojnih delegacija i putovanja raznih predstavnika privrede i politike iz BiH, a ostvarili proporcionalno možda i najlošije rezultate.

"Potpuno je podbacila naša diplomatska mreža koja je već decenijama najgušće u ovom području, a efekata nema. Vanjskotrgovinska komora BiH bi mogla i trebala da učini puno više i bolje da pravda značajna sredstva privrednika koja koristi za brojna putovanja po svijetu i delegacije. Ako nakon takve posjete nema rezultata znači da novac nije utrošen na najbolji način i da se sve svodi na turistička putovanja", naglasio je Gavran.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije