Analize

Dolar miruje na trosedmičnom maksimumu

Dolar miruje na trosedmičnom maksimumu
Foto: Ilustracija | Dolar miruje na trosedmičnom maksimumu

Vrijednost dolara je ostala danas oko tromjesečnog maksimuma prema vodećim rivalima, pošto su se prinosi na obveznice SAD i evrozone stabilizovali nakon februarske rasprodaje te imovine s fiksnim prihodom, a usljed koje je skočila tražnja za američkom valutom koja važi za sigurno utočište.

Na trgovanju do 11:49 časova po srednjoevropskom vremenu, dolarski indeks je porastao za 0,35 odsto na 91,07 poena, nakon što je u petak zabilježio najveći rast od juna prošle godine, prenosi Rojters.

Evro je oslabio za 0,23 procenta na 1,2042 dolara, nastavljajući silazni trend s kraja prošle sedmice kada je pao 0,9 odsto, najviše od aprila 2020.

Istraživanje kompanije IHS Markit, prema kojem su fabrička aktivnosti u evrozoni i potražnja porasli u februaru, nije uspjelo da ojača valutu 19-članog monetarnog bloka.

Akteri na valutnim tržištima takođe čekaju da čuju govor predsjednice Evropske centralne banke Kristin Lagard kasnije danas, koja je pod pritiskom da preduze korake protiv rasta prinosa na obveznice u evrozoni.

Prinosi na referentnu desetogodišnju njemačku državnu obveznicu povukli su se danas na minus 0,30 posto sa prošlosedmičnog jednogodišnjeg maksimuma od minus 0,20 procenata. Takođe 10-godošnje američke obveznice se trguju sada uz stopu prinosa od 1,4376 odsto u odnosu na četvrtak kada je ta stopa dostizala jednogodišnji maksimum od 1,614 procenata.

"Tržište obveznica i rizična aktiva pokazuju znake stabilizacije nakon velike rasprodaje prošle sedmice", navode u komentaru analitičari ING banke, koji očekuju da će "korektivni rast dolara napraviti predah“.

Britanska funta je porasla za 0,17 odsto na 1,3945 dolara, pošto se investitori klade na brži ekonomski oporavak domaće privrede vođen masovnom vakcinacijom.

Dolar je prema japanskoj valuti dostigao šestomjesečni maksimum od 106,75 jena.

Na tržištima kriptovaluta, bitkoin je porastao za 5,9 posto na 47.910 dolara, ali je i dalje daleko od rekordnog nivoa od 58.354,14 dolara, koji je zabilježio 21. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije