Analize

Dolar na najvišem nivou u posljednjih 20 godina

Dolar na najvišem nivou u posljednjih 20 godina
Foto: Pexels/Ilustracija | Dolar na najvišem nivou u posljednjih 20 godina

NA svjetskim je tržištima vrijednost dolara porasla i prošle sedmice, pete zaredom, nakon što je američki Fed povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i najavio daljnje zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbio previsoku inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,7 odsto, na 103,64 boda, a u jednom je trenutku dosegnuo i 104,07 bodova, novu najviši nivo od 2002. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,65 posto, na 130,55 jena, prenosi Index.

Ali, američka je valuta stagnirala u odnosu na evropsku, pa je cijena evra na sedmičnom nivou ostala gotovo nepromijenjena, na 1,0550 dolara, nedaleko najnižih nivoa u pet godina. U fokusu ulagača bile su prošle sedmice centralne banke.

Nakon dvodnevne sjednice, lideri američke centralne banke odlučili su u srijedu povećati ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 posto, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca od 2000. godine.

Fed je već na sjednici u martu povećao kamate za 0,25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegla najviše nivoe u 40 godina, a očekuje se da će i idućih mjeseci agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

"Inflacija je previsoka i razumijemo poteškoće koje uzrokuje. Krećemo ekspeditivno kako bismo je spustili", kazao je predsjednik centralnke banke Jerome Powell na konferenciji za medije.

"Snažno smo predani vraćanju stabilnosti cijena", istaknuo je Powell i dodao da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.

"Američko gospodarstvo je vrlo snažno i dobro pozicionirano da bi izdržalo strožu monetarnu politiku", istaknuo je predsjednik Feda i poručio da očekuje 'mekano ili mekanije' prizemljenje privrede, uprkos strožoj monetarnoj politici.

Fed je najavio i smanjenje bilance, koja je dosegnula 9.000 milijardi dolara jer je centralna banka za koronakrize kupovala obveznice kako bi održala likvidnost u financijskomsistmu i niske kamatne stope.

Zahvaljujući zaoštravanju monetarne politike Feda, dolar jača prema japanskoj valuti već duže vrijeme jer japanska centralna banka poručuje da će još neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak privrede, uprkos jačanju inflacijskih pritisaka.

Zbog toga je kurs dolara prema jenu u jednom trenutku dosegnuo 131,24 jena, najviši nivo u 20 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije