Analize

Dolar neznatno ojačao, evro i juan pali

Dolar neznatno ojačao, evro i juan pali
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Dolar neznatno ojačao, evro i juan pali

Američki dolar je ojačao danas na azijskom trgovanju pošto zvaničnici Federalnih rezervi (FED) najavljuju dalje agresivno povećanje ključne kamate, jedinstvena valuta evrozone je blago skliznula, dok je kineski juan pao nakon iznenadnog smanjenja referente stope centralne banke.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema šest glavnih rivala, porastao je za 0,04 posto na 105,74 poena, konsolidujući se blizu sredine raspona koji je bilježio u dosadašnjem toku ovog mjeseca, izvještava Rojters.

Juan je u kontinentalnoj Kini pao na jednonedjeljni minimum od 6,7620 juana za dolar, u odnosu na zatvaranje na prethodnoj sesiji od 6,7430 juana, nakon što je Narodna banka Kine po drugi put u ovoj godini neočekivano snizila kamate na srednjoročne zajmove i na kratkoročna sredstva za likvidnost.

Evro se spustio za 0,1 procenat na 1,02475 dolara, usljed evropskih problema zbog rata u Ukrajini, bobe za obezbjeđenje neruskih izvora energije i udara koji trpi njemačka ekonomiju zbog oskudnih padavina.

Britanska funta je oslabila za 0,14 posto na 1,21185 dolara.

S druge strane, dolar je potonuo za 0,27 odsto prema japanskoj valuti, na 133,225 jena za dolar kao rezultat opadajućih prinosa na dugoročne američke državne hartije od vrijednosti.

Novozelandski dolar je pao za 0,6 posto na 0,64165 američkih dolara, udaljivši se od maksimuma od 0,6468 američkih dolara zabilježenog u petak, što je bio njegov najjači nivo od 8. juna.

Australijski dolar je potonuo za 0,58 odsto na 0,70805 američkih dolara, nastavljajući silazni trend od četvrtka, kada je dostigao najviši nivo od 10. juna od 0,7136 američkih dolara.

U međuvremenu, američki podaci od petka pokazali su prvi pad uvoznih cijena za sedam mjeseci, što je, nakon pokazatelja o usporavanju potrošačke inflacije, podstaklo nade investitora da će FED-ovo povećanje ključne kamate biti manje agresivno.

Međutim, predsjednik FED-ove filijale u Ričmondu, Tomas Barkin, pridružio se jastrebovoskoj retorici drugih kolega, izjavom da bi želio prvo da vidi da se inflacija kreće izvjesno vrijeme oko ciljane vrijednosti od dva posto, prije nego što se odluči o prestanku podizanja referentne kamate.

Vodeće kriptovalute bitkoin i eter bilježe najviši nivo u posljednjih više od dva mjeseca, pošto će se dugo odlagana nadogradnja etereum mreže sigurno dogoditi u septembru.

Etereumovo takozvano spajanje će, kako je najavljeno, smanjiti blokčejn potrošnju energije za 99,95 posto i omofućiti brže transakcije.

Bitkoin je, prema posljednjim raspoloživim podacima, porastao za 2,11 odsto na 24.833 dolara, nakon što je ranije dostigao 25.212 dolara prvi put od 13. juna.

Eter je ojačao za 1,81 procenat na 1.971,90 dolara, približavajući se maksimumu zabilježenom u nedjelju od 2.031,56 dolara, što je bio njegov najviši nivo od 23. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije