Analize

Dolar skače, evro klonuo

Dolar skače, evro klonuo
Foto: Image by Сергей Ремизов from Pixabay | Dolar skače, evro klonuo

TOKIO - Dolar se popeo danas na jednogodišnji maksimum prema japanskom jenu usljed rasta prinosa na američke dužničke hartije, izazvan zabrinutošću da će ubrzanje vakcinacije i ogroman paket fiskalne podrške podstaći inflaciju u SAD.

Jačanju američke valute doprinijela je i nervoza tržišnih aktera povodom mogućih posljedica od kolapsa hedž fonda Arkegos Kapital, koja je ipak popustila početkom trgovačkog dana na azijskim berzama.

Dolar je u Aziji skočio na rekordnih 110 jena, što je nivo koji nije viđen još od marta prošle godine, izvještava Rojters.

"Zelena novčanica" je na putu da zabilježi najbolji mjesec od kraja 2016. godine, budući da će završetak fiskalne godine u Japanu ovog mjeseca vjerovatno uticati na rast tražnje za dolarom jer kompanije treba da svedu poslovne knjige o svojim finansijskim obavezama i potraživanjima.

Prinosi na referentne američke 10-godišnje obveznice porasli su čak na 1,7450 odsto u Aziji, približaivši se 14-mesečnom maksimumu od 1,7540 odsto koji je dostignut ranije ovog mjeseca. Prinos na petogodišnje trezorske zapise popeo se na 0,9170 odsto prvi put od marta 2020.

Veći prinosi čine valutu privlačnijom za investiranje.

Evro se približio najnižem nivou u posljednja četiri i po mjeseca prema američkoj valuti, na 1,1763 dolara, pri čemu ovog mjeseca bilježi najveći pad od sredine 2019.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke prema korpi rivalskih valuta, oscilirao je oko četvoroipomjesečnog maksimuma od 92,964 poena zabilježenog u ponedjeljak.

Na tržištima kripto valuta, bitkoin je tokom noći premašio cijenu od 58.000 dolara nakon što je kartičarska kuća Visa saopštila da će omogućiti korišćenje digitalnog novca za finansijske transakcije na svojoj platnoj mreži, što je najnoviji signal rastućeg prihvatanja virtuelnih valuta kao platežnog sredstva.

Najpopularniji svjetski token se, prema posljednjim raspoloživim podacima, trgovao za oko 57.000 američkih dolara, nastavljajući oporavak od prošlonedjeljenog pada na 50.360 dolara. Bitkoin je ranije ovog mjeseca zabilježio istorijski rekordan nivo od 61.781,83 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije