Analize

Džek Ma se vratio u Kinu nakon mjeseci izgnanstva: Šta to znači?

Džek Ma se vratio u Kinu nakon mjeseci izgnanstva: Šta to znači?
Foto: Printscreen | Džek Ma vratio se u Kinu nakon mjeseci izgnanstva, šta to znači?

PEKING - Osnivač Alibabe Džek Ma viđen je u javnosti u Kini prvi put nakon nekoliko mjeseci. Ponovno pojavljivanje milijardera moglo bi značiti da Peking omekšava svoj stav prema tehnološkom sektoru nakon 18-mjesečne represije.

Ma je posjetio školu Jungu u Hangdžou, gradu u kojem je sjedište Alibabe, kako bi razgovarao s učiteljima o tome kako djeci pružiti obrazovanje u eri vještačke inteligencije, navodi se u objavi škole na WeChatu.

Milijarder je rekao da su tehnologije poput popularnog ChatGPT-a donijele izazove obrazovanju, ali da se vještačka inteligencija može koristiti za rješavanje problema, navodi se u objavi WeChata.

Ovo je prvi put da se Ma javno pojavio u Kini od prošle godine. Ma je putovao van Kine tokom proteklih nekoliko mjeseci i primijećen je u Španiji, Japanu i Tajlandu.

Maovo ponovno pojavljivanje dolazi nakon intenzivnog slamanja njegovog carstva koje je započelo krajem 2020. kada je Ant Group, milijarderova kompanija za finansijsku tehnologiju, bila prisiljena da povuče svoje veliko kotiranje u Hong Kongu i Šangaju. Ma je tada izrekao komentare koji su se činili kritičnim prema kineskom finansijskom regulatoru prije poništavanja kotacije.

Nakon toga Peking je pooštrio propise za domaći sektor. Alibaba, kompanija koju je osnovao Ma, pogođena je antitrustovskom kaznom od 2,6 milijardi dolara 2021. godine.

Ant Group prolazi kroz reformu pod nadzorom kineske središnje banke kako bi se uskladila s propisima, dok Ma polako odustaje od kontrole nad fintech kompanijom.

Kinesko pooštravanje pravila u tehnološkom sektoru potaklo je strahove ulagača da se predsjednik Xi Jinping okreće protiv privatnih preduzeća i preduzetnika.

Ali Kina se suočila sa slabim privrednim rastom tokom prošle godine zbog svoje sada ukinute politike nulte epidemije kovida. Peking je u međuvremenu radio na ponovnom oživljavanju privrede. Dopuštanje Mau da se vrati u okrilje moglo bi biti priznanje Pekinga da su mu za to potrebna privatna poduzeća.

"Vraćanje privrednog rasta na pravi put vjerovatno je najveći politički prioritet s kojim se (Komunistička) partija trenutno suočava, a optimističnija preduzetnička klasa ključna je za to", rekao je Ksin Sun, viši predavač kineskog i istočnoazijskog poslovanja na King's Collegeu u Londonu, rekao je CNBC-u putem e-pošte.

Sun je rekao da sumnja da je postojala "neka vrsta dogovora" između Ma i vlade da se on vrati i bude viđen u javnosti.

"Čineći to, vlada namjerava pokazati toplinu prema privatnom sektoru i investitorima - ako se čak i Džek Ma smatra pomilovanim, svi ostali bi se trebali osjećati sigurnim i dobrodošlim", rekao je Sun.

Postoje i drugi znakovi da Peking popušta neka od svojih regulatornih ograničenja u sektoru. Regulatori su, na primjer, davali licence stranim igrama za objavljivanje u Kini. I kineska kompanija za usluge prevoza Didi, koja se suočila s istragom regulatora o kibernetičkoj bezbjednosti i bila prisiljena da se ukloni sa berze u Njujorku, signalizirala je da želi proširiti svoje poslovanje. (SEEbiz)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije