Analize

ECB: Finansijska stabilnost u evrozoni i dalje krhka

ECB: Finansijska stabilnost u evrozoni i dalje krhka
Foto: Pexels/Ilustracija | ECB: Finansijska stabilnost u evrozoni i dalje krhka

Finansijska stabilnost u evrozoni je i dalje krhka pošto stroži finansijski uslovi sve više utiču na privredu koje se razvija u okruženju slabog ekonomskog rasta, visoke inflacije i pojačanih geopolitičkih napetosti, navodi se u danas objavljenom Pregledu finansijske stabilnosti za novembar 2023. godine koji objavljuje Evropska centralna banka (ECB).

Kako se navodi na veb stranici ECB, finansijska tržišta u evrozoni su i dalje izložena nepovoljnim makrofinansijskim i geopolitičkim kretanjima, kao i potencijalnim ranjivostima u nekim nebankarskim finansijskim intistucijama.

"Slabi ekonomski izgledi i posljedice visoke inflacije opterećuju sposobnost ljudi, kompanija i vlada da servisiraju svoje dugove", rekao je potpredsjednik ECB Luis de Gindos.

Potpuni uticaj strožih finansijskih uslova na realnu ekonomiju će se tek osjetiti u budućnosti s obzirom na opšte produženje roka dospijeća kredita u privrednim sektorima kada su kamatne stope bile veoma niske, ističe se u Pregledu.

Banke u evrozoni profitiraju od povećanja kamatnih stopa, ali se suočavaju sa preprekama zbog viših troškova finansiranja, pogoršanja kvaliteta imovine i nižeg obima pozajmljivanja, zaključuje ECB.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije