Analize

EK: Rast Srbije 3,4% u ovoj godini, u EU i evrozoni 2,7%

EK: Rast Srbije 3,4% u ovoj godini, u EU i evrozoni 2,7%
Foto: Pixabay | EK: Rast Srbije 3,4% u ovoj godini, u EU i evrozoni 2,7%
Tanjug

BRISEL - Evropska komisija (EK) predviđa rast bruto domaćeg prozivod Srbije od 3,4 posto u ovoj godini i od 3,8 procenata u 2023, u proljećnim prognozama objavljenim danas.

Prema podacima iz izvještaja, objavljenog na veb sajtu EK, privreda Srbije će rasti brže nego Evropska unija i evrozona, kojima se predviđaju stope rasta u 2022. i 2023. godini od 2,7 posto, odnosno 2,3 odsto, respektivno.

U odjeljku posvećenom Srbiji, Komisija ističe se da će nakon snazne privredne ekspanzije u 2021. godini od 7,4 posto, rast BDP-a Srbije, kao i cijele EU i evrozone, biti pod pritiskom ekonomskih uticaja rata Rusije protiv Ukrajine.

EK navodi da će rast Srbije uglavnom biti vođen privatnom potrošnjom i investicijama, za koje se očekuje da će nadoknaditi mali negativan doprinos neto izvoza rastu.

Rast privatne potrošnje u 2022, EK projektuje na 3,7 posto, a naredne godine na 3,8 procenata, dok stopu rasta javne potrošnje u navedenim godinama procjenjuje na 0,1, odnosno 0,7 odsto, respektivno.

Što se izvoza robe i usluga tiče, predviđa se povećanje od 8,6 procenata ove i od 8,5 posto iduće godine, dok će rast uvoza robe i usluga po procjeni Komisije iznositi 8,1 odsto u tekućoj godini, odnosno 7,3 posto u sljedećoj.

U izvještaju se takođe prognozira da će inflacija dostići vrhunac sredinom 2022. da bi potom usporila od jeseni. Konkretno, EK procjenjuje stopu inflacije u Srbiji od 8,5 posto za ovu godinu, nakon čega će opasti na 4,6 odsto dogodine.

Kada je riječ o stopi nezaposlenosti, ona će se spustiti sa lanjskih 11 procenata na 10 posto u 2022. i nastaviće silazni trend u narednoj godini na 9,3 odsto, smatra EK.

Deficit budžeta opšte države će, prema prognozama izvršne vlasti EU, pasti ove godine na 3,1 posto BDP-a, a u 2023. godini na 1,8 procenata bruto proizvoda zemlje.

Predviđa se takođe smanjenje javnog duga Srbije u ovoj i idućoj godini na 54,5 procenata, odnosno na 52,5 posto BDP-a, respektivno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije