Analize

Pratite nas na Google news

EU komora: Danska najbolja za poslovanje

EU komora: Danska najbolja za poslovanje
Foto: Ilustracija | EU komora: Danska najbolja za poslovanje
Tanjug

BUDIMPEŠTA - Danska je najbolja evropska zemlja za poslovanje, Ukrajina je i dalje na začelju liste 46 ukupno ocjenjivanih država, a Srbija se "drži" i zauzima 37. poziciju, prema novom godišnjem izvještaju Evropske komore.

Kako se navodi u publikaciji EuCham-a, "Najbolje evropske zemlje za poslovanje 2019", objavljenoj na zvaničnom sajtu ove asocijacije sa sedištem u Budimpešti, nordijske zemlje predvode na listi evropskih zemalja u kojima je najbolje poslovati, budući da iza Danske slijede Norveška (2), Švedska (3) i Finska (4), dok peto mjesto drži Velika Britanija.

Zemlja koja je najviše napredovala u odnosu na prethodni izveštaj je Turska, čija je ocjena poboljšana za 3,10 poena, zahvaljujući čemu se popela za četiri mjesta na 34. poziciju, dok je Grčka zabilježila najveće smanjenje ocjene (-1,47 poena), skliznuvši sa 34. na 36. mjesto.

Srbija je ove godine dobila za 0,82 poena nižu ocjenu nego 2018. godine, pa je pomjerena sa prošlogodišnje 36. pozicije na 37. mjesto ove godine, a za jedno mjesto se spustila i Slovenija u odnosu na 2018. i sada se nalazi na poziciji 22.

Hrvatska se zadržala na 29. mjestu, dok se Sjeverna Makedonija popela sa lanjskog 33. na 31. mesto.

Najveći pad na rang listi od zemalja iz regiona bilježi Crna Gora, koja je prošle godine bila na 30. poziciji, a sada je na 33. mjestu, dok je Bosna i Hercegovina rangirana kao pretposljednja (45), što je za jedno mesto slabije nego prošle godine.

Istraživanje se zasniva se na dva globalno priznata rangiranja - Doing Busineš izvještaju Svjetske banke i Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparensi Internešenela, navodi EuCham.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije