Analize

Ekspanzija e-trgovine, a broj pošiljaka u padu

Ekspanzija e-trgovine, a broj pošiljaka u padu
Ekspanzija e-trgovine, a broj pošiljaka u padu

BANJALUKA - Iako internet trgovina u BiH proteklih godina doživljava veliku ekspanziju, zvuči paradoksalno da je istovremeno broj paketnih pošiljaka u poštanskom prometu u padu.

Ovu apsurdnu situaciju potvrđuju statistički podaci, prema kojima je broj paketnih pošiljaka u prošloj godini manji za 4,8 odsto u odnosu na godinu ranije. Tako je u prošloj godini otpremljeno 4,5 odsto manje paketnih pošiljaka, dok je zabilježen i pad prispjelih paketa, i to od 6,5 odsto.

Sa druge strane, internet trgovina u BiH iz godine u godinu bilježi sve veći rast, dok je u zadnje vrijeme primjetna "poplava" portala specijalizovanih za e-trgovinu. Pored toga, veliki broj bh. građana trguje posredstvom svjetski poznatih i renomiranih internet stranica za e-trgovinu.

Stručnjaci iz ove oblasti smatraju da bi jedan od razloga za ovu situaciju mogao biti taj što brzi servisi za prenos pošte, kojih je sve više u BiH, preuzimaju sve veći dio kolača na ovom tržištu, te tako postaju sve jača konkurencija poštama u BiH.

Slobodan Dragičević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) u Privrednoj komori RS, smatra da u BiH generalno postoji ekspanzija kada su u pitanju internet trgovina i portali za e-trgovinu.

"Očigledno je da se pojavljuje i potreba za jednostavnijim poslovanjem putem interneta, gdje se vrši prodaja određene vrste robe, pa čak i usluga", rekao je Dragičević. Međutim, ističe da je veliki problem sigurnost, te da je potrebno da država dalje unaprijedi zakone u vezi s elektronskim poslovanjem.

S tim u vezi, on navodi da se tu može razviti i dosta novih radnih mjesta i nekih drugih oblika koji jedni druge podstiču.

"Na ovaj način je moguće da neko iz udobnosti svoje kuće jednostavno može da prima narudžbe i da ih iz nekog skladišta, bez dodatnih troškova distribuiše do krajnjih kupaca", rekao je Dragičević i dodao da je roba kupljena na ovaj način više primamljiva po cijeni i nekim drugim kriterijumima.

Kao dodatnu novinu, on je napomenuo i da banke sada pronalaze razne načine i izdaju kartice za elektronsko poslovanje, kojim je moguće izvršiti plaćanje, pogotovo robe iz inostranstva.

Sa druge strane, Dragičević je istakao da pošte u BiH sada imaju veliku konkurenciju u brzim servisima za dostavu pošte, tako da jedan dio kolača na tržištu svakako pripada i njima.

"Tih brzih servisa ima dosta u BiH i oni ogromne količine različitih vrsta robe distribuišu i čest su način da krajnji kupci izaberu njih umjeto pošta u BiH, jer imaju dobro razvijenu logistiku u svim gradovima i ono što je za kupca najbitnije, dolaze odmah po pozivu na lice mjesta i vrlo brzo isporučuju ili preuzimaju robu", pojasnio je Dragičević. Ipak, on je rekao da se elektronska trgovina djelimično može uzeti kao razlog za pad broja paketnih pošiljaka u BiH, za prošlu godinu.

Iz Agencije za statistiku BiH rekli su da je broj pismonosnih pošiljaka u četvrtom kvartalu 2015. iznosio oko 18 miliona komada, što je u poređenju sa četvrtim kvartalom 2014. pad od 7,9 odsto. Prema njihovim riječima, u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na četvrti kvartal 2014. broj paketnih pošiljaka manji je za 1,5 odsto.

U istom periodu, kako su rekli iz Agencije za statistiku BiH, broj operacija u platnom prometu manji je za 10,7 odsto. Kada je u pitanju cijela prošla godina, primjetan je pad u prometu pismonosnih pošiljaka od 8,7 odsto, te pad u prometu paketnih pošiljaka od 4,8 odsto, ali i pad broja platnih operacija u 2015. od 8,1 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije