Analize

Eurostat: Inflacija u evrozoni u januaru niža nego što se očekivalo

Eurostat: Inflacija u evrozoni u januaru niža nego što se očekivalo
Foto: Pixabay | Eurostat: Inflacija u evrozoni u januaru niža nego što se očekivalo

FRANKFURT - Prema danas objavljenim podacima Eurostata, inflacija u evrozoni je u januaru bila niža nego što se očekivalo, ali ekonomski stručnjaci tvrde da su brojke za januar po pravilu nepouzdane zbog promjena cijena na početku godine.

Prema Eurostatu, inflacija u evrozoni je u januaru pala na 8,5 odsto, što predstavlja bolji rezultat u poređenju sa inflacijom za decembar prošle godine, koja je iznosila 9,2 odsto, prenosi Rojters.

Predviđanja Eurostata očekivala su januarsku inflaciju u iznosu od 9,0 odsto.

Rast cijena u evrozoni je dostigao svoj vrhunac u oktobru prošle godine, kada je iznosio 10,6 odsto, i od tada se nalazi u padu.

Evropska centralna banka je najavila veću kamatnu stopu da bi obuzdala rast inflacije i očekuje se da će na sutrašnjem sastanku povećati kamatnu stopu na 2,5 odsto.

Tržišta očekuju da će kamatna stopa Evropske centralne banke dostići 3,5 odsto, što bi bilo najviše u posljednjih 20 godina.

U poređenju sa prethodnim mjesecima, Eurostat nije uračunao podatke iz Njemačke, najjače privrede evrozone, već je uradio procjenu na osnovu modela.

Ekonomski stručnjaci tvrde da su brojke za januar po pravilu nepouzdane zbog promjena cijena na početku godine, pa izražavaju sumnju u potpunu vjerodostojnost podataka Eurostata, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije