Analize

Kolika će vam penzija biti ako radite samo pet godina u Njemačkoj

Kolika će vam penzija biti ako radite samo pet godina u Njemačkoj
Foto: Pixnio | Evo kolika će vam penzija biti ako radite samo pet godina u Njemačkoj

Ko je pet godina uplaćivao u penzioni fond Njemačke, kasnije će dobiti zakonsku penziju. Ali koliko će iznositi ako ostane s tako malo godina?

Ne dobijaju svi zakonski propisanu penziju.

Samo oni koji su ispunili tzv. period čekanja ili minimalni staž osiguranja dobijaće mjesečne transfere njemačkog penzionog osiguranja u starosti. Za klasičnu starosnu penziju morate imati uplaćenih najmanje pet godina. Ali, šta za visinu vaše penzije znači ispunjavanje samo minimalnog staža osiguranja?

To se ne može generalno reći. Jer kolika će vam penzija biti uveliko zavisi o tome koliko zarađujete. Ne postoji zakonska minimalna penzija. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koje plaćate u zakonsko penziono osiguranje. A oni zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzionih bodova (bodova zarade).

Kako izračunati iznos penzije

Ako u jednoj godini zaradite tačno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, biće vam priznat tačno jedan penzioni bod. Ta će prosječna godišnja bruto plata u 2023. provizorno iznositi 43.142 evra na zapadu i 41.967 evra na istoku države.

Za svaki penzioni bod imate pravo na tzv. vrijednost penzije. To trenutno iznosi 36.02 evra na zapadu i 35.52 evra na istoku (od juna 2023.). Vaš mjesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli:

Mjesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost penzije x faktor vrste penzije

I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrijednost "1" ako ne idete u prijevremenu penziju, a penzija je uobičajna starosna penzija.

Pretpostavimo sada da ste pet godina zarađivali prosječan prihod na Zapadu i da ste bili zaposleni u sistemu isplate penzije. Onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzionih bodova, prenosi "FenixMagazin". Trenutna vrijednost penzije rezultirala bi mjesečnom penzijom od 180.10 evra (5 x 1 x 36.02 x 1).

Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan penzioni bod, vaša će se penzija promijeniti. Pomoću kalkulatora njemačkog penzionog osiguranja možete odrediti kolika će biti vaša penzija - i kada možete otići u penziju.

Inače, mnogi, kada se odluče doći u Njemačku, kažu u polušali upravo to: "Ma da mi je izdržati samo pet godina..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije