Analize

Evropa ima 117 milijardera više nego prije pandemije

Evropa ima 117 milijardera više nego prije pandemije
Foto: Gambar oleh S K dari Pixabay | Evropa ima 117 milijardera više nego prije pandemije
N.N.

Evropa trenutno ima čak 628 milijardera, prema Forbesovom popisu milijardera za 2021. godinu, 117 više nego godinu ranije.

Njihovo ukupno bogatstvo broji tri biliona dolara, za trećinu više nego godinu ranije.

Iza ovog podatka krije se činjenica da evropski milijarderi, kao ni milijarderi u ostatku svijeta, nisu bili posebno pogođeni koronom, već upravo suprotno.

Hrvatski portal "Index" podsjeća da je broj milijardera na svijetu narastao čak 30 odsto, prema godišnjem izvještaju časopisa Forbs – sad ih je 2.755, od čega su 493 novi članovi tog elitnog kluba. Gotovo 90 odsto ih je danas bogatije nego što su bili prije pandemije.

Ukupno bogatstvo milijardera naraslo je za čak osam biliona dolara prošle godine i sad iznosi oko 13 biliona dolara, prema Forbsovom izvještaju.

Najbogatiji Evropljani Francuz i Španac

Najbogatiji čovjek na svijetu i dalje je osnivač i glavni direktor giganta za onlajn trgovinu Amazon, Džef Bezos. Njegova imovina procjenjuje se na 177 milijardi dolara – 64 milijarde više nego lane.

Drugi najbogatiji je Ilon Mask, osnivač, glavni direktor i najveći dioničar (21 odsto) proizvođača električnih automobila Tesla, sada težak 151 milijardu dolara, što je cijelih 126 milijardi više nego lane.

Treći najbogatiji čovjek na svijetu i najbogatiji Evropljanin je Francuz Bernar Arno s porodicom, čija korporacija LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton drži oko 70 elitnih brendova kao što su Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy i Hennessy. Bogatstvo Arnoa povećalo se za čak 74 milijarde dolara te sad iznosi 150 milijardi.

Četvrti najbogatiji na svijetu i drugi najbogatiji Evropljanin je Španac Amansio Ortega, vlasnik lanca Zara, koji je "težak" 77 milijardi dolara – 22 milijarde više nego 2020. On se nalazi na 11. mjestu na Forbsovom popisu najbogatijih.

Odmah iza njega je Francuskinja Fransoa Betenkor Mejers s porodicom, kćerka i nasljednica Lilijan Betenkor koja je umrla 2017, a koja je bila kćerka Eugenija Šilera, osnivača kozmetičkog giganta L'Oreal. Ona je ujedno i najbogatija žena na svijetu s 73,6 milijardi dolara, što je 24,7 milijardi više nego 2020.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije