Analize

Evropske banke od 2008. otpustile 20 odsto zaposlenih

Evropske banke od 2008. otpustile 20 odsto zaposlenih
Foto: https://bit.ly/2wPJEAQ | Evropske banke od 2008. otpustile 20 odsto zaposlenih

Šefovi evropskih banaka su, nakon još jedne burne godine, najavili smanjenje više desetina hiljada radnih mjesta kako bi pokušali da se izbore sa hronično lošom profitabilnošću.

Pritisnuti višegodišnjim negativnim kamatnim stopama Evropske centralne banke, usporavanjem ekonomskog rasta, Brexitom i pooštravanjem regulative, zajmodavci širom Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Španije i Švajcarske zajedno su najavili ove godine gašenje više od 60.000 radnih mjesta, piše Fajnenšel Tajms.

Broj zaposlenih u prvih deset banaka u Evropi po tržišnoj kapitalizaciji pao je od 2008. godine za 20 odsto na 1,1 milion. Nasuprot tome, u prvih deset banaka u SAD-u taj pad iznosi oko 7,0 procenata.

Ovoliko smanjenje broja zaposlenih velikim dijelom potiče iz posrnulih investicionih banaka u regionu, koje trpe zbog opšteg pada prihoda i kontinuiranih gubitaka tržišnih udjela zbog američkih konkurenata.

Rejting agencija Mudis, koja je ove sedmice promijenila prognozu budućih izgleda globalnog bankarstva sa stabilnih u negativne, upozorava da će se "jaz u pogledu profitabilnosti između banaka iz evrozone i njihovih rivala u svijetu dodatno produbiti“ u srednjem roku, uprkos velikom smanjenju broja zaposlenih.

"Troškovi smanjenja viška kapaciteta kroz restrukturiranje... opterećuju bilans unaprijed, a povećanje profitabilnosti kao rezultat toga će se dobiti tek u dugom roku“, upozorili su Mudisovi analitičari u izveštaju.

Narednih nekoliko godina moglo bi da donese još veći udarac zaposlenima. Mnogi vodeći zajmodavci u regionu se pripremaju za potencijalni talas konsolidacije do kojeg moglo da dođe s obzirom na to da "omekšava" proitivljenje evropskih političara i regulatora stvaranju potpune bankarske unije.

To bi raskričilo put prekograničnim spajanjima koja bi neminovno dovela do "optimizacije" kadrova eliminisanjem radnih mjesta koja se preklapaju, a ne treba zanemariti ni dalju digitalizaciju poslovanja koja smanjuje potrebu za ljudskim radom, posebno u poslovanju sa stanovništvom, zaključuje Fajnenšel Tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije