Analize

Evrozona: Ekonomski pad ublažen, privreda "zaglavljena u blatu"

Evrozona: Ekonomski pad ublažen, privreda "zaglavljena u blatu"
Foto: Pexels/Ilustracija | Evrozona: Ekonomski pad ublažen, privreda "zaglavljena u blatu"

Prema preliminarnoj procjeni, ekonomski pad u evrozoni se ublažio, saopštio je danas Markit ekonomiks, navodeći da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u novembru porastao na 47,1 poen sa oktobarskih 46,5 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

U evrozoni je zabilježen već šesti mjesec kontrakcije zaredom.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, PMI u sektoru usluga je u novembru porastao na 48,2 poena sa oktobarskih 47,8 poena, kao i PMI u proizvodnji - na 43,8 poena u odnosu na 43,1 poen u oktobru.

Pad poslovne aktivnosti u evrozoni je prije svega prouzrokovan smanjenjem broja novih porudžbina, a prvi put nakon tri godine je zabilježen i blagi pad zaposlenosti.

"Privreda evrozone je zaglavljena u blatu. Sektori proizvodnje i usluga se već četiri do pet mjeseci nalaze u padu, a brojke ukazuju da bi BDP evrozone mogao da padne dva kvartala zaredom, što predstavlja tehničku recesiju", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

On smatra da je u narednom periodu moguć porast nezaposlenosti, a kao pozitivan momenat ističe sporiji pad novih porudžbina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije