Analize

Pratite nas na Google news

Ferrari najprofitabilniji u autoindustriji

Ferrari najprofitabilniji u autoindustriji
Foto: Ilustracija | Ferrari najprofitabilniji u autoindustriji
N.N.

Ferrari je najprofitabilniji brend u autoindustriji, a najveći gubitaš je Bentley.

Gotovo svi autoproizvođači nastoje da optimiziraju svoje poslovanje kako bi povećali profitabilnost i time stvorili dovoljno rezerve za daljnja velika ulaganja. Naravno, cilj je podići konkurentnost i mirnije ući u ova turbulentna razdoblja.

Ford je tako spreman da ugasi pola game, GM je prodao Opel, a Volkswagen odustao od projekta Phaeton.

Ferdinand Dudenhofer, profesor ekonomije iz Duizburga u svojoj studiji otkriva kako je najprofitabilnija marka Ferrari. Vjerovali ili ne, Ferrari je u prvih šest mjeseci po svakom prodanom primjerku prestižnog automobila imao čistu zaradu od čak 69.900 evra.

U pogledu profita najjači njemački brend je Porsche, koji je s zaradom od 17.000 evra po svakom vozilu dvostruko profitabilniji od premium igrača Mercedesa, Audija i BMW, koji prosječno zarade 9.000 evra. Maserati i Volvo zarade oko 5.000 evra po svakom prodanom primjerku.

A sad oni najgori. Jaguar Land Rover trenutno vozi po rubu i na svakom prodanom automobilu zaradi tek 800 evra. Ali i to je odlično ako se uporedi sa Bentleyem koji na svakom prodanom primjerku generiše gubitak od čak 17.000 evra. Tesla je zeru bolja, oni gube oko 11.000 evra.

Uporedimo li rezultate s prošlogodišnjim sasvim je jasno kako su Porsche i Ferrari ostali na jednako visokom nivou kao najprofitabilniji auto proizvođači.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije