Analize

Financial Times: Srbija drugi put u tri godine lider po stranim investicijama

Financial Times: Srbija drugi put u tri godine lider po stranim investicijama
Foto: Ilustracija | Financial Times: Srbija drugi put u tri godine lider po stranim investicijama

BEOGRAD - Ugledni britanski "Financial Times" objavio je danas da je Srbija na prvom mjestu u svijetu po broju stranih direktnih investicija, što je premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila kao potvrdu napretka i stabilnosti države.

List navodi da je Srbija u prošloj godini privukla 107 projekata direktnih stranih investicija, odnosno za 26 više nego u 2017. godini, što je rast za gotovo jednu trećinu.

Prema najnovijoj rang-listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis "Finacial Timesa", Srbija je na čelu rang-liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksna poena više u odnosu na prošlu godinu.

"Srbija sa ocjenom 11,92 privlači gotovo 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine", navodi se u tekstu ovog lista.

Brnabićeva je tim povodom izjavila da je odluka uglednog britanskog časopisa "Financial Times" da Srbiju drugi put u posljednje tri godine proglasi za svjetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat sprovedenih reformi.

Ona je rekla da je to potvrda da je Srbija danas potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine.

"Stvarno velika pohvala za sve nas u Srbiji. Ukupno 107 investicionih projekata koji su nam doneli ovo prvo mesto i praktično nešto što je dobar pokazatelj, ali i što zadaje nove standarde za nas u budućnosti", rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Ona je dodala da to govori da su se reforme koje su sprovođene u posljednjih pet godina isplatile, ali da Srbija mora još mnogo da radi.

"Srbija danas ima političku, fiskalnu i finansijsku stabilnost koja je posledica jako teških mera fiskalne konsolidacije koje su sprovedene od 2014. godine", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, mnogo toga je urađeno i uloženo u poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i u reformu sistema obrazovanja što je strateška odluka Vlade Srbije, koja će omogućiti da bude nastavljen ekonomski rast zemlje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije