Analize

Financial Times objavio indekse: Procjenjuju nam inflaciju manju nego u okruženju

Financial Times objavio indekse: Procjenjuju nam inflaciju manju nego u okruženju
Foto: Tumisu/Pixabay | Financial Times objavio indekse: Procjenjuju nam inflaciju manju nego u okruženju

SARAJEVO, BANJALUKA - Britanski list "Financial Times" objavio je da povećanje potrošačkih cijena predstavlja izazov širom svijeta, te za BiH najavio rast inflacije na nešto više od pet odsto, dok će ona u susjednim Srbiji i Hrvatskoj, kako tvrde, biti veća od šest procenata.

Kako ističe "Financial Times", indeks cijena u BiH u martu 2022. godine porastao je za 10,2 odsto. Kako se dodaje, prije skoka cijena u martu, najveći cjenovni rast dogodio se u maju 2019. godine kada su porasle za 4,9 procenata.

Međutim, naši ekonomisti, ali i borci za zaštitu potrošača su skeptični. Oni, naime, smatraju da će u BiH, ipak, doći do veće inflacije nego što to najavljuje poznati britanski list.

"Kada je riječ o procjenama inflatornih kretanja u BiH, slažem se s procjenama da će se inflacija nastaviti i u ovoj godini, ali teško mi se složiti s očekivanjima da će inflacija u BiH biti niža nego u okruženju", rekao je za "Nezavisne novine" ekonomista Igor Gavran.

On podsjeća da su zemlje okruženja, kao i većina drugih država, preduzele i preduzimaju određene mjere za ublažavanje inflatornih udara - ograničenjem cijena, smanjenjem ili suspenzijom akciza i PDV-a na osnovne proizvode, korištenjem robnih rezervi i drugim mjerama, a istovremeno raspolažu mnogo većim domaćim kapacitetima za proizvodnju hrane i energenata.

"I Srbija i Hrvatska pokrivaju potpuno ili barem većim dijelom svoje potrebe za mnogim strateškim proizvodima poput žitarica", napominje, između ostalog, Gavran.

On ističe da vlasti BiH ne preduzimaju apsolutno ništa, nego slave rekordne poreske prihode i traže izgovore zašto da ne urade ništa.

"Sadašnji nivo cijena je već nepodnošljivo visok za većinu građana i svakodnevno negativno utiče na našu ekonomiju i životni standard", napomenuo je Gavran za "Nezavisne novine".

Identičnog je mišljenja i Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne, koji navodi da nema teoretske šanse da BiH može imati manju inflaciju od ostalih.

"Nemamo robne rezerve niti ikakve zalihe, a veći je problem u tome što nemamo strategiju kako da prevaziđemo ovu situaciju. Iako su postojale tvrdnje da imamo dobru poljoprivrednu proizvodnju, ispostavilo se da ni to nije slučaj, te da su cijene prehrambenih proizvoda otišle u nebo. Kod nas će biti znatno veća inflacija nego na nivou EU", rekao je Arnautović za "Nezavisne novine".

"Financial Times" piše da je rat u Ukrajini pojačao inflaciju širom svijeta dižući cijene energije i hrane. Inflacija je, dodaje se, u mnogim zemljama dostigla najviši nivo u posljednjih nekoliko decenija.

Ključna debata među kreatorima politike i ekonomistima ostaje fokusirana na to koliko dugo će visoka inflacija trajati.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije