Analize

G7 odlaže reviziju gornje granice cijene ruske nafte

G7 odlaže reviziju gornje granice cijene ruske nafte
Foto: Matryx/Pixabay | G7 odlaže reviziju gornje granice cijene ruske nafte

Grupa Sedam (G7), u kojoj su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, vjerovatno neće revidirati gornju granicu cijene ruske nafte ove nedjelje, izjavila su danas dva zvaničnika Evropske unije.

G7 trebalo je sredinom marta da izmjeni gornju granicu cijene, koja je na snazi od decembra, ali zvaničnici su istakli da je ambasadorima zemalja EU Evropska komisija tokom vikenda saopštila da članice grupe sedam nacija nisu za neposrednu reviziju, prenio je Rojters.

Granica za izvoz ruske sirove nafte postavljena je na 60 dolara po barelu, a nivo je osmišljen tako da bude ispod tržišne cijene i stoga ograniči prihod koji Moskva može da dobije od prodaje nafte, istovremeno održavajući priliv kako bi bio izbjegnut šok u snabdijevanju.

Sirovom naftom tipa brent trgovano je danas po cijeni oko 73 dolara za barel. 

Mjera G7 zabranjuje kompanijama da pružaju usluge transporta, osiguranja i finansiranja ruske sirove nafte i naftnih derivata, ako se prodaju po cijeni iznad gornje granice.

Pored toga, Evropska unija zaustavila je sopstveni uvoz ruske sirove nafte isporučene morem od 5. decembra.

Sjedinjene države i Britanija takođe su uvele ograničenja na uvoz ruske nafte.

Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa pali su za skoro 40 odsto u januaru kao rezultat ograničenja cijena i zapadnih sankcija, saopštila je prošlog mjeseca Međunarodna agencija za energetiku.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije