Analize

Gdje je BiH na listi zemalja s najvećim zalihama zlata?

Gdje je BiH na listi zemalja s najvećim zalihama zlata?
Foto: Ilustracija | Gdje je BiH na listi zemalja s najvećim zalihama zlata?

Rusija gomila svoje zalihe zlata. Samo u julu zalihe skupocjenog metala povećali su za čak 29 tona.

Osim toga, Centralna banka Rusije u maju je pospremila 20 tona zlata u svoju riznicu, a u junu dodatnih 17 tona.

Rusi su svoje rezerve u tri mjeseca povećali za čak 66 tona, a ukupna se vrijednost zaliha sada procjenjuje na 76 milijardi dolara.

Hitna kupovina zlata poklopila se s dramatičnim smanjenjem američkih vladinih obveznica, odnosno američkog državnog duga u rezervama ruske Centralne banke.

Trenutno američke obveznice predstavljaju 17 odsto od ukupnih rezervi Centralne banke Rusije, što je znatno manje nego na početku godine.

Prema najnovijim podacima Svjetskog savjeta za zlato, Rusija za sada drži šesto mjesto na globalnoj ljestvici zemalja s najvećim zlatnim zalihama. Novim pojačanjem, sada s ukupno 1.944 tona zlata, pretekli su Kinu po zalihama, ali još uvijek su daleko iza SAD koje uvjerljivo drže prvo mjesto s više od 8.000 tona.

Na drugom mjestu je Njemačka s 3.300 tona, a u prvih pet ugurali su se i Međunarodni monetarni fond (MMF) te Italija i Francuska.

Kada je u pitanju naš region, tu prednjači Srbija s gotovo 20 tona zlata. Slijedi Makedonija sa 7 tona, te Slovenija s 3,2.

Bosne i Hercegovine ima 3 tone i nalazi se među prvih 100 zemalja svijeta kada se gledaju zalihe zlata.

Hrvatska nema ni gram zlata u svojim rezervama. Još 2001. godine Hrvatska narodna banka (HNB) prodala je sve zalihe zlata, ukupno 13 tona za 117 miliona dolara. 

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije