Analize

Godišnja inflacija u Sloveniji dostigla 10,4 odsto u junu

Godišnja inflacija u Sloveniji dostigla 10,4 odsto u junu
Foto: Pixabay/Pexels/Ilustracija | Godišnja inflacija u Sloveniji dostigla 10,4 odsto u junu

Stopa inflacije u Sloveniji porasla je u junu na 10,4 odsto na godišnjem nivou, što je za 2,3 procentna poena više u odnosu na maj, vođena rastom cijena naftnih derivata, hrane i struje, saopštio je danas Zavod za statistiku.

Na mjesečnom nivou, inflacija je u junu iznosila 2,7 procenata, prenosi agencija STA.

Rastu inflacije na godišnjem nivou su najviše doprinjele više cijene električne energije, prirodnog gasa i drugih goriva, sa 2,1 procentnih poena, pri čemu je gas poskupio za 49,4 odsto, grejanje za 43,6, a električna energija za 29,4 procenta.

Slijede veće cijene naftnih derivata i hrane, koje su inflaciju povećale za 1,9 procentnih poena. Cijene svih vrsta tečnih goriva su porasle za 54,6 odsto, pri čemu su automobilska goriva i maziva poskupela za 34,5 procenata.

U segmentu hrane, gdje su cijene porasle za 12,8 odsto u odnosu na jun 2021, najviše su poskupjeli hleb i proizvodi od žitarica, za 16,2 procenta, i meso za 12,9 odsto.

Istovremeno, godišnju stopu inflacije su ublažile za 0,2 procentna poena jeftinije usluge u segmentu komunikacija, u kojem su cijene pale za 5,3 odsto.

Mereno harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, odnosno standardom EU, godišnja inflacija u Sloveniji je u junu iznosila 10,8 odsto, naspram 8,7 odsto u maju i 1,7 procenata u junu 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije