Analize

Godišnja inflacija u Srpskoj 13,2 %

Godišnja inflacija u Srpskoj 13,2 %
Foto: Pexels | Godišnja inflacija u Srpskoj 13,2 %

​BANJALUKA - Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 1,5%, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 13,2%.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći godišnji rast cijena u maju 2022. godine zabilježen je u odjeljku Prevoz i to čak 31,2%, zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 51,1%, zatim u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 21,8%, zbog poskupljenja u grupama Ulja i masnoće od 69,7% i Povrće od 26,4%.

Potom u odjeljku Restorani i hoteli zabilježen je rast od 9,7%, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 11,8%, zatim u odjeljku Namještaj i pokućstvo 8,3%, usljed viših cijena u grupi Veći alati i oprema od 14,9%. 

Više cijene od 6,3% zabilježene su u odjeljku Rekreacija i kultura zbog povećanja cijena u grupi Proizvodi za kućne ljubimce od 20,1%, zatim u odjeljku Stanovanje 6,2% usljed povećanja u grupama Tečna goriva od 62,3% i Plin od 56,9%, dok je povećanje od 5,0% zabilježeno u odjeljku Ostali proizvodi i usluge usljed viših cijena u grupi Ostale finansijske usluge od 9,3% i Usluge frizerskih salona od 8,2%. 

Slijedi odjeljak Komunikacije sa povećanjem od 1,0%, usljed viših cijena u grupi Telefonske i telefaks usluge od 1,2%, potom odjeljak Alkoholna pića i duvan sa rastom od 0,4%, usljed viših cijena u grupi Vino od 7,9%, zatim odjeljak Zdravstvo sa rastom od 0,2%, usljed povećanja cijena u grupama Vanbolničke usluge od 2,8% i Stomatološke usluge od 2,2%, dok je povećanje od 0,1% zabilježeno u odjeljku Obrazovanje zbog viših cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 0,8%.

Niže cijene na godišnjem nivou, u maju 2022. godine, zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća od 6,2%, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije