Analize

Google i Amazon na vrhu liste najinovativnijih kompanija

Google i Amazon na vrhu liste najinovativnijih kompanija
Foto: Ilustracija | Google i Amazon na vrhu liste najinovativnijih kompanija

Prvi put u 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih kompanija po anketi Boston Consulting Group (BCG): Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je bio na samom vrhu od 2005. godine.

Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih kompanija na svijetu, kaže BCG. Iako tehnološke kompanije drže devet od prvih 10 mjesta, tradicionalne industrije čine više od polovine kompanija u prvih 50 na popisu.

Od tradicionalnih kompanija najinovativniji je Adidas, koji je u samo godinu dana napredovao za 25 mjesta i sada se nalazi na 10. mjestu, čime je postao i najinovativnija kompanija u Evropi.

Od 2004. godine do danas je BCG ukupno 13 puta proveo spomenutu anketu među višim direktorima za upravljanje inovacijama, u brojnim zemljama i različitim industrijama, kako bi razjasnio položaj i stanje inovacija u poslovanju.

Prošle godine je anketirano 2.500 direktora u kompanijama s prihodima od više od 10 miliona američkih dolara. Prema rezultatima BCG-ova istraživanja pod nazivom "Najinovativnije kompanije u 2019. godini: Uspon vještačke inteligencije, platformi i ekosastava", rastuća važnost digitalne tehnologije i dalje predstavlja glavni trend među inovatorima. "Jasno je kako kompanije koje se ne bave digitalnim inovacijama tehnološki već zaostaju", istaknuo je principal BCG-a u Hrvatskoj Tomislav Čorak.

Dodao je da će, prema ocjeni ispitanika, tehnološke platforme, digitalno modeliranje, big data, mobilna rješenja i vještačka inteligencija ostvariti najveći uticaj na poslovanje u sljedećih tri do pet godina.Vještačka inteligencija već sada predstavlja osnovnu razliku između inovativnih i ostalih kompanija. Najuspješniji inovatori na veliko traže načine kako bi primienili vještačku inteligenciju.

Mnogi drugi, uključujući Siemens, BP, Marriott i nekoliko proizvođača automobila, koji posluju u tradicionalnim industrijama, aktivno koriste vještačku inteligenciju.

Među ovogodišnjih 50 najinovativnijih kompanja na svijetu nalazi se i 13 evropskih kompanija (za razliku od prošlogodišnjih 14). Od toga ih je devet iz Njemačke, tri su iz Holandije te jedna iz Francuske.

U poređenju sa ostatkom razvijenog svijeta, evropske se kompanije mogu pohvaliti da su im inovacije na najvišem prioritetu u poslovanju. No, kada se gleda cijeli svijet, koji uključuje i zemlje u razvoju, najviši prioritet inovacija u poslovanju imaju kompanije u Indiji i Kini.

(SEEbiz / Bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije