Analize

Pratite nas na Google news

Grčka bh. privrednicima "dalja" od Kine i SAD

Grčka bh. privrednicima "dalja" od Kine i SAD
Foto: N.N. | Grčka bh. privrednicima "dalja" od Kine i SAD
Dejan Tovilović

​SARAJEVO - Iako su Sarajevo i Atina kopnenim putem udaljeni tek oko hiljadu kilometara, privredna saradnja dvije balkanske zemlje je na niskom nivou.

To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu, koja je u cijeloj 2018. godini u Grčku izvezla robu i proizvode vrijedne oko 15 miliona maraka, od čega najviše papira i kartona.

Sa druge strane, grčki izvoz u BiH tokom prošle godine je bio pet puta veći, tačnije 77,8 miliona KM. Ovaj omjer se održava u posljednjih nekoliko godina, a po svemu sudeći biće nastavljen i u ovoj.

Za pet mjeseci u 2019. BiH je uspjela izvesti skromnih 4,4 miliona KM, dok je iz Grčke stigla roba vrijedna 34 miliona KM.

I pored male udaljenosti, Bosni i Hercegovini su, bar ako se spoljnotrgovinska razmjena gleda, bliži Kina i SAD, u koje je tokom prošle godine zajedno izvezeno oko 100 miliona maraka.

Privredni susreti koji su u petak organizovani u Sarajevu mogli bi biti prvi korak u unapređenju poslovne saradnje.

Na poslovnom forumu Bosna i Hercegovina - Grčka, koji je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, učestvovalo je osam grčkih kompanija iz farmaceutskog, IT, prehrambenog, metalskog i elektro sektora, te predstavnici 17 bh. kompanija.

Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza STK BiH, kazao je da Grčka nije među vodećim spoljnotrgovinskim partnerima BiH, ali da postoje pozitivni pomaci.

Rekao je kako je BiH u 2018. na tržište Grčke plasirala uglavnom proizvode koji su se odnosili na drvoprerađivačku industriju, posebno kraft papir i ambalažni kartonski papir.

Takođe, ostvaren je izvoz koji se odnosio na detonatore koji se primjenjuju u namjenskoj i u civilnoj industriji, te određeni broj proizvoda iz metaloprerađivačkog sektora.

Istovremeno, vodeći uvozni proizvodi bili su iz hemijskog sektora, agrumi, voće, kao i određeni broj hemijskih proizvoda koji se koriste za higijenu i njegu.

"Pozitivno je da, pored robne razmjene, sektor turizma iz godine u godinu napreduje. Uspostavljena je direktna linija između Atine i Sarajeva, kao i čarter letovi iz Banjaluke prema Grčkoj, pa vjerujemo da će i dosadašnja dobra iskustva u turizmu biti unaprijeđena i podignuta na viši nivo", kazao je on.

Nikolaos Tsokanos, iz grčke kompanije "Tsokanos", poručio je kako regija zapadnog Balkana ima odlične predispozicije za razvoj i ekspanziju. Cilj njihove posjete, kako je dodao, jeste da se poboljšaju prilike i mogućnost za saradnju između privrednika dvije zemlje.

Stavros Georgakis, član Izvršnog odbora Privredne komore Atine, kazao je da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije na visokom nivou, ali postoje dobre prilike da se ona poveća.

Kao primjer dobre i mnogo dublje saradnje moglo bi biti preduzeće "Alpro" iz Vlasenice, a koje je dio "Alumil" grupacije iz Grčke.

Prema riječima Vladana Nastića, direktora "Alpra", investicija "Alumila" u procesu privatizacije i preuzimanje većinskog vlasništva je stvorilo bolju kompaniju s većim kvalitetom u poslovanju.

Spoljnotrgovinska razmjena BiH - Grčka

                        UVOZ                    IZVOZ

2019.*    34.075.004 KM          4.411.119 KM

2018.     77.855.918 KM          14.987.954 KM

2017.     74.114.935 KM         19.854.102 KM

*Podaci za 2019. zaključno za maj

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije