Analize

Pratite nas na Google news

Gubitak Croatia Airlinesa povećan za više od četiri puta

Gubitak Croatia Airlinesa povećan za više od četiri puta
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Gubitak Croatia Airlinesa povećan za više od četiri puta
Tanjug

ZAGREB - Neto gubitak Croatia Airlinesa je, prema u petak objavljenim preliminarnim podacima, iznosio 358,2 miliona kuna (47,3 miliona evra) u 2020. godini, što je za preko četiri puta više u odnosu na gubitak od 79,4 miliona kuna (oko 10,5 miliona evra) zabilježen godinu ranije.

Povećanje neto gubitka u odnosu na 2019. godinu je direktna posljedica smanjene potražnje za uslugama vazdušnog prevoza u uslovima pandemije korona virusa, što je uzrokovalo smanjenje kapaciteta i pad prometa putnika i tereta, navodi se u izvještaju Croatia Airlinesa, prenosi portal "Seebiz".

Broj letova je opao lani za 54 odsto (ili 15.380 letova), dok je broj prevezenih putnika pao za 72 procenta, odnosno za 1,56 miliona putnika.

Smanjenje potražnje rezultiralo je manjim prihodima od putničkog saobraćaja za 1,06 milijardi kuna (više od 140,1 miliona evra) ili za 70 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

Kargo prevoz je pao za 32 procenta na godišnjem nivou, na ukupno 693 tone prevezenog tereta, što je rezultiralo i manjim prihodima za tri miliona kuna (396 hiljada evra), odnosno za 26 odsto.

Ostali prihodi su bili veći za 56 odsto, pri čemu najveću stavku čini državna pomoć za naknadu štete uzrokovane pandemijom u iznosu od 88,5 miliona kuna (11,67 miliona evra).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Marketing tim / 23.04.2021 09:08

Član uprave Central osiguranja d.d. Željko Pervan danas je u Sarajevu potpisao dvogodišnji ugovor s najboljom bosanskohercegovačkom plivačicom Lanom Pudar, a koja ovim ugovorom postaje novo zaštitno lice poduzeća.

Central osiguranja d.d. | Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje već tradicionalno, osim kulturnih i ostalih društvenih događaja, sponzorira razne sportske kolektive i pojedince širom Bosne i Hercegovine, bili oni profesionalni, amaterski ili rekreacijski. Takav vid podrške daje izrazit značaj razvoju zajednice, lokalnih sportskih klubova i pojedinaca.

„Upornost, trud i talent mlade Lane Pudar, njene obitelji i trenera su osigurali vrhunske rezultate. Čast nam je pružiti podršku tako pozitivnoj ljudskoj i sportskoj priči, a koja može biti samo inspiracija mladima i društvu općenito. Uspjeh i izvrsnost su vrijednosti kojima se u svom poslovanju vodi i Central osiguranje“, izjavio je član uprave društva Željko Pervan.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Lana Pudar će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ljetnim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju. Do igara će se posvetiti pripremama u svjetskim plivačkim centrima i sudjelovati na raznim poznatim svjetskim natjecanjima. 

„Zahvaljujem se Central osiguranju  što je prepoznao moj trud i moje rezultate koje sam postigla u prethodnom razdoblju. U plivanju kao i u osiguranju, nikada se ne smijemo oslanjati na sreću, već isključivo na kvalitetan i predan rad. Mislim da je upravo to osnovna poveznica koja spaja Central osiguranje kao jednog od lidera na tržištu osiguranja u BiH i sportaše koje postižu vrhunske rezultate. Za mlade ljude podrška jedne ovako velike kompanije mi znači puno i daje mi sigurnost i mir pred sve ove nastupe. Vjerujem da ćemo u idućem periodu zajednički ostvariti velike uspjehe“, izjavila je Lana Pudar.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje svoje resurse usmjerava u razvoj novih procesa i ponuda, a Lana je prepoznata kao netko tko će na najbolji način predstavljati sve ono što Central osiguranje predstavlja i čemu teži u svom poslovanju i djelovanju u široj društvenoj zajednici.

Najčitanije