Analize

Hercegovačka banka

Zakulisne igre međunarodne zajednice u BiH nisu nikakva novost. Slučaj Hercegovačke banke jedan je od reprezentativnih slučajeva poigravanja međunarodne zajednice narodom u BiH.

Hercegovačka banka osnovana je 1997. godine, a pod optužbom kako je iz nje nestalo 54 milijuna kuna i kako bi taj novac mogao biti iskorišten za financiranje Hrvatske samouprave 2001. su je zauzele međunarodne vojne snage (SFOR).

Ovlasti uprave, dioničara i zaposlenika su suspendirane, novac njezinih klijenata blokiran, a za privremenu je upraviteljicu imenovana Amerikanka Tobi Robinson. Optužbe o nestanku novca, kasnije je demantirala i sama upraviteljica Robinson, ali šta je to vrijedilo kad je banka propala. Štetu su pretrpjele i gotovo sve kompanije u vlasništvu bh. Hrvata koje su svoj novac ''čuvale'' u Hercegovačkoj banci.

Iz sadašnje perspektive nimalo suludo ne zvuči scenarij po kojem je međunarodna zajednica odlučila likvidirati Hercegovačku banku kako bi se širom otvorila vrata za ulazak stranih banaka na ovaj dio bh. tržišta.

Kad je priča o nestanku novca iz Hercegovačke banke propala uslijedio je prvi pukušaj prodaje. Taj je pokušaj iz 2006. godine propao, jer je Tobi Robinson odbila ponudu Varaždinske FIMA banke i Validus fonda.

Ostaje nada da će iz drugog pokušaja Hercegovačka banka napokon biti prodana. Nije bitno komu. Važno je da se prodajom banke napokon odmrzne novac desetaka privatnih i pravnih osoba čiji su računi ukupno teški gotovo 100 milijuna maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije