Analize

Pratite nas na Google news

Hong Kong posjetilo 40 odsto manje turista u avgustu

Hong Kong posjetilo 40 odsto manje turista u avgustu
Foto: N.N. | Hong Kong posjetilo 40 odsto manje turista u avgustu
Tanjug

HONGKONG - Broj dolazaka turista u Hong Kong smanjen je za skoro 40 odsto u avgustu na godišnjem nivou, što je još ozbiljniji sunovrat u odnosu na julski pad od 5,0 procenata, izjavio je danas honkoški sekretar za finansije Pol Čan.

To, kako ocjenjuje Rojters, znači da su anti-vladini protesti koji već mjesecima traju u Hong Kongu, uzeli danka u sektoru turizma.

Stopa popunjenosti hotela na pojedinim lokacijama je gotovo prepolovljena, dok su cijene soba pale za 40 do 70 odsto, napisao je Čan na svom blogu.

U julu, broj dolazaka turista smanjen je za 4,8 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, što je bio prvi godišnji pad od januara 2018. i najveći procentualni pad od avgusta 2016. godine.

Promet robe na malo u Hong Kongu pao je u julu najviše od februara 2016. godine, ka posledica anti-vladinih protesta.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsjednika Si Ðinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremenu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije