Analize

Hrana i prevoz pogonsko gorivo inflacije, dostigla rekordnih 16,8%

Hrana i prevoz pogonsko gorivo inflacije, dostigla rekordnih 16,8%
Foto: Pexels | Hrana i prevoz pogonsko gorivo inflacije, dostigla rekordnih 16,8%

SARAJEVO - Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 0,3 odsto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Time je inflacija, na godišnjem nivou, dostigla rekordnih 16,8%, podstaknuta prije svega enormnim rastom troškova za hranu i prevoz. No, više cijene zabilježene su u gotovo svim analiziranim odjeljcima.

Prevoz je za godinu dana poskupio za 28,4%, hrana i bezalkoholni napici za 25,6%, alkoholna pića i duvan za 2,3%, stanovanje i režijski izdaci za 17,4%, namještaj, uređaji za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 11%, zdravstvo za 1,6%, komunikacije za 0,8%, rekreacija i kultura za 9,4%, obrazovanje za 0,9%, restorani i hoteli za 11,7% te ostala dobra i usluge za 7,4%.

Prosječni pad cijena zabilježen je samo u odjeljku odjeća i obuća i to za 4,1%.

Iako najveći generator inflacije, prevoz je na mjesečnom nivou u avgustu ove godinu u odnosu na juli pojeftinio za 3,8 odsto, dok je pad cijena odjeće i obuće bio 0,7 odsto.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u avgustu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 1,2%, stanovanje i režijski izdaci za 1,8%, namještaj i kućanski uređaji za 1,1%, zdravstvo za 0,1%, rekreacija i kultura za 1,1%, obrazovanje za 0,1%, restorani i hoteli za 0,9% te ostala dobra i usluge za 0,8%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije