Analize

Pratite nas na Google news

Hrvati odahnuli - turistički avgust u zelenim brojkama

Hrvati odahnuli - turistički avgust u zelenim brojkama
Foto: N.N. | Hrvati odahnuli - turistički avgust u zelenim brojkama
N.N.

Ako su u Hrvatskoj u julu imali 4,6 miliona dolazaka i 30,5 miliona noćenja, što je za jedan odsto manje nego prošle godine, avgustovske brojke su poskočile.

U zemlju je stiglo pet miliona turista, osam odsto više nego u avgustu prošle godine, a 33 miliona noćenja predstavlja povećanje od tri odsto, objavio je portal 24sata.

U prvih osam mjeseci godine Hrvatska je zabilježila ukupno 16,5 miliona turista, što je pet odsto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ostvarili su 90,1 milion noćenja, što je povećanje od dva odsto, objavilo je hrvatsko Ministarstvo turizma.

Najveći broj gostiju u prvih osam mjeseci ove godine bio je iz Njemačke, nešto manje od 2,4 miliona, a što je 4,5 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Noćenja njemačkih turista iznosila su nešto manje od 17 miliona ili pola odsto manje nego u usporedivom razdoblju prošle godine.

Prema broju noćenja, Nijemce su slijedili Slovenci, kojih je bilo u Hrvatskoj nešto manje od 1,33 miliona, ali ostvarili su nešto više od 9,5 miliona noćenja. Na trećem mjestu su bili Austrijanci s 6,3 miliona, Poljaci s 5,4 miliona, Italijani s 4,9 miliona, Česi s 4,7 miliona, te Britanci s 3,5 miliona noćenja. U isto vrijeme, broj turista iz Poljske i Češke bio je nešto manji nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj Italijana i Britanaca nešto veći. Austrijanci su bili na prošlogodišnjem nivou.

Najpopularnije turističke destinacije za noćenja u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci bili su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli naglasio je da u Hrvatskoj mogu biti zadovoljni, jer osim više posjeta i noćenja, pozitivni trendovi povezani su i s finansijskim rezultatima. Prema podacima Poreske uprave Hrvatske, sektor turizma i ugostiteljstva izdao je račune u vrijednosti 20,6 milijardi kuna (2,8 milijardi eura), što je osam odsto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine.

Dodali su da se Hrvatska nalazi na 27. mjestu najnovije ljestvice po konkurentnosti turističkih zemalja, koju je objavio Svjetski ekonomski forum. Naglasili su da je ovo poboljšanje za pet mjesta u odnosu na prethodnu ljestvicu.

(indikator.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije