Analize

Hrvatska sve manje poželjna turistička destinacija

Hrvatska sve manje poželjna turistička destinacija
Foto: Pixabay/Ilustracija | Hrvatska sve manje poželjna turistička destinacija

BRISEL, ZAGREB - Izvještaj Evropske komisije za putovanje (ETC), naslovljen "Praćenje stavova prema domaćem i intraevropskom putovanju, nosi loše vijesti za Hrvatsku i njen turistički i ugostiteljski sektor.

Naime, riječ je o mjesečnom izvještaju koji, kako ETC navodi, ispituje i prati stavove i kratkoročne namjere za domaće i intraregionalno (unutar jedne regije) putovanje evropskih građana iz deset izvorišnih tržišta visokog prometa u svjetlu krize s kovidom-19. ETC je udruženje nacionalnih turističkih organizacija evropskih zemalja smješteno u Briselu.

Hrvatska posljednjih godina važi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija na Mediteranu, a turistička sezona svake se godine iščekuje kao spas za ekonomiju - pogotovo u korona krizi koja traje već godinu dana.

Deset nacionalnih tržišta koja ETC istražuje su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija, Švajcarska, Španija, Poljska i Austrija. Istraživanje ETC-a objavljuje se u šest mjesečnih izvještaja. Posljednji, četvrti izvještaj objavljen je u januaru.

A u njemu je Hrvatska na tabeli deset najpoželjnijih odredišta za putovanje unutar Evrope pala na posljednje, deseto mjesto. Dok čak 9.8% ispitanika iz spomenutih deset zemalja želi putovati u Španiju, samo 3.1% ih je izrazilo želju posjetiti Hrvatsku. Ispred Hrvatske su Turska, Nizozemska i Portugal.

Valja pritom istaći da u ovaj izbor mogućih poželjnih destinacija nisu uvrštena popularna odredišta s druge strane Mediterana - Tunis, Maroko, Alžir i Egipat - budući da je riječ o putovanju unutar Evrope. Zato ne znamo kako Hrvatska kotira u odnosu na ova, u pravilu daleko povoljnija, turistička odredišta.

U trećem izvještaju, objavljenom u decembru prošle godine, Hrvatska je među ovih 10 evropskih odredišta bila na osmom mjestu, ispred Austrije i Nizozemske i iza Portugala, s 3.6% ispitanika koji su izrazili želju za putovanjem u Hrvatsku. U drugom izvještaju iz novembra postotak je za Hrvatsku bio 3.8%. A u prvom izvještaju taj je postotak bio još viši - 4.1% To znači da je Hrvatska u međuvremenu pala za 1% na ovoj tabeli, a pad je konstantan.

Podsjetimo, Hrvatska je prošle sezone zabilježila samo 50% noćenja koja je ostvarila 2019., iako je prema turističkom prometu imala najbolju sezonu na cijelom Mediteranu, kako je zaključeno u decembruna godišnjem kongresu hotelijera. Ipak, finansijski rezultat sezone bio je daleko slabiji od fizičkih pokazatelja noćenja, odnosno dolazaka, upozorili su hotelijeri i dodali kako se povratak prometa na nivo iz 2019. ne može realno očekivati prije 2022. godine.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije