Analize

Hrvatski BDP se srozao za 15,1 odsto

Hrvatski BDP se srozao za 15,1 odsto
Foto: Ilustracija | Hrvatski BDP se srozao za 15,1 odsto

Državni zavod za statistiku Hrvatske (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1 odsto na godišnjem nivou, što je njegov prvi pad od polovine 2014. godine.

To je i najveći pad od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 odsto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize.

Pad u drugom tromjesečju veći je od očekivanja analitičara.

Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad BDP-a za 13,9 odsto na godišnjem nivou, a njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 12 do 17 odsto.

Oštar pad ekonomije u drugom tromjesečju posljedica je pandemije korona virusa i restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa, što je paralisalo ekonomsku aktivnost od druge polovine marta do kraja aprila.

Zbog pandemije je u drugom tromjesečju oštro pala lična potrošnja.

Prema danas objavljenim podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava potonula je u proteklom kvartalu za 14 odsto u odnosu na isti period godinu dana prije.

Bruto investicije u fiksni kapital pale su, pak, za 14,7 odsto na godišnjem nivou.

Izvoz roba i usluga pao je u proteklom kvartalu za 40,6 odsto na godišnjem nivou.

Pritom je izvoz roba pao 10,9 odsto, dok je izvoz usluga potonuo 67,4 odsto. Uvoz roba i usluga smanjen je istovreno za 28,1 odsto na godišnjem nivou - uvoz roba pritom je smanjen 25,3 odsto, a usluga 42,5 odsto.

U drugom tromjesečju je porasla samo državna potrošnja, za 0,7 odsto na godišnjem nivou.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromjesečju pao za 14,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou potonuo 15,1 odsto. 

To su slabiji podaci u odnosu na prosjek Evropske unije. Prema podacima Eurostata, u drugom tromjesečju privreda EU pala je 11,7 u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugi kvartal prošle godine pad iznosio 14,1 odsto.

DZS je u izvještaju poručio da su se okolnosti povezane s pandemijom bolesti Kovid-19 odrazile na dostupnost te pouzdanost podataka i informacija koje se uobičajeno koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a.

"Poteškoće u mjerenju privrednog razvoja, posebno u uslužnim djelatnostima, mogu dovesti do potencijalno većih revizija tromjesečnog BDP-a", poručio je DZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije