Analize

Hrvatskoj slijedi najveći pad u privredi od 2000. godine

Hrvatskoj slijedi najveći pad u privredi od 2000. godine
Foto: Ilustracija | Hrvatskoj slijedi najveći pad u privredi od 2000. godine

Hrvatskoj slijedi najveći pad u privredi od 2000. godine zbog potpune obustave većine privrednih aktivnosti u aprilu, ocjena je domaćih analitičara.

Analitičari su saglasni da će pad u 2020. vjerovatno biti dublji nego za vrijeme globalne finansijske krize i da će trajati kraće, do naredne godine kada se ponovo očekuje privredni rast, prenose hrvatski mediji.

Takav rezultat očekuje se jer je veliki dio privrede "zaključan", zbog pada prosječnih plata i zatvorenih prodavnica, industrijske proizvodnje, ugostiteljstva i turizma.

Tako je u prva tri mjeseca u Hrvatsku došlo ukupno 635.000 turista, što je 33 odsto manje nego u istom periodu lani, dok je broj noćenja pao za 20 odsto, na 1,9 miliona.

Prolog mjeseca u Hrvatskoj je bilo samo 9.500 turista, 99 odsto manje nego godinu dana ranije u istom periodu, dok je broj noćenja pao za 88 odsto, na 392.000.

Industrijska proizvodnja je u prva tri mjeseca pala za 4,2 odsto na godišnjem nivou, a izvoz je stagnirao jer se u martu međunarodna trgovina usporila zbog blokada da bi se suzbilo širenje virusa korona.

Očekuje se da se tokom ljeta turizam počne oporavljati i dostigne do kraja godine 30 odsto prihoda najboljih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije