Analize

INA za devet mjeseci u gubitku 138 miliona evra

INA za devet mjeseci u gubitku 138 miliona evra
Foto: Ilustracija | INA za devet mjeseci u gubitku 138 miliona evra

Gubitak INA za devet mjeseci ove godine iznosi 1,05 milijardi kuna (138,4 miliona evra), pokazuju podaci iz konsolidovanog finansijskog izvještaja te kompanije.

U istom periodu prošle godine INA grupa ostvarila je dobit od 681 milion kuna (skoro 90 miliona evra).

Konsolidovani proračun dobiti i gubitka pokazuje da su prihodi INA od ugovora s kupcima u prvih devet mjeseci pali za 32 odsto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne djelatnosti za 33 odsto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Novi list.

Istovremeno, gubitak iz osnovne djelatnosti iznosio je 1,19 milijardi kuna, u odnosu na 942 miliona kuna dobiti iz prvih devet mjeseci prošle godine.

Uprava INA ovu godinu ocjenjuje jednom od najizazovnijih za cijelu naftnu i gasnu industriju.

"Iako se tržište nafte djelimično stabilizovalo, cjenovno okruženje je i dalje daleko od nivoa prije krize. Istraživanje i proizvodnja nafte i gasa su pod opterećenjem nižih ostvarenih cijena, dok su rafinerije i marketing izloženi manjoj potražnji i lošijim rafinerijskim maržama", kaže se u komentaru.

INA je za devet mjeseci u maloprodaji prodala 16 odsto manje goriva nego u istom periodu prošle godine, ali u trećem kvartalu se pokazuje, kako se navodi, zdrav rast sa skoro 300 kilotona prodanog goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije