Analize

Inflacija u Crnog Gori 9,7 odsto međugodišnje u martu

Inflacija u Crnog Gori 9,7 odsto međugodišnje u martu
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Inflacija u Crnog Gori 9,7 odsto međugodišnje u martu

Inflacija u Crnoj Gori, merena rastom potrošačkih cijena, porasla je u martu za 3,4 odsto u odnosu na februar, dok je u poređenju sa martom 2021. godine zabilježila rast od 9,7 odsto, objavila je Uprava za statistiku Monstat.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena hljeba i žitarica, goriva i maziva za motorna vozila; mlijeka, sira i jaja; mesa, čvrstih goriva, odjeće, ulja i masti i drumskog prevoza putnika, prenosi portal CdM.

Potrošačke cijene u Crnoj Gori su u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti lanjski period, u prosjeku više za 7,4 odsto, pokazuju statistički podaci.

Na mjesečnom nivou, u martu je najviše poskupio prevoz (8 posto), zatim hrana i bezalkoholna pića (5 %), odjeća i obuća (3,1%), namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2,1%), stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,8%), ostala dobra i usluge (1,4%),, zdravlje (0,7%), rekreacija i kultura (0,5%), te alkoholna pića i duvan (0,3%).

Pad cijena zabilježen je samo u grupi restorani i hoteli za 0,5 odsto, dok se cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije