Analize

Inflacija u Hrvatskoj na novom najvišem nivou

Inflacija u Hrvatskoj na novom najvišem nivou
Foto: Pixabay | Inflacija u Hrvatskoj na novom najvišem nivou

ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u oktobru za 13.2 posto na godišnjem nivou, tako da je inflacija dostigla nov najviši nivo od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Kako izvještava Hina, najviša međugodišnja stopa inflacije u Hrvatskoj do danas je bila ona zabilježena u septembru od 12,8 procenata.

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju porasle su i na mjesečnom nivou za 1,3 odsto.

Prema podacima DSZ-a, od početka godine do kraja oktobra inflacije je povećana za 9,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći godišnji porast potrošačkih cijena u oktobru je zabilježen u grupi hrana i bezalkoholna pića, za 19,7 posto.

Cijene restorana i hotela su u oktobru bile više za 17,8 procenata nego u istom mjesecu 2021, a u dvocifrenom procentu su poskupeli i stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva, za 16,1 odsto, zatim uređaji za domaćnstvo, oprema za kuću i redovno održavanje domaćinstva za 15,8 posto, prevoz za 11,5 i razna dobra i usluge za 10,7 procenata.

Na godišnjem nivou su cijene rekreacije i kulture porasle za 8,4 osto, odjeća i obuća su poskupjeli za 6,6 odsto, alkoholna pića i duvan za 4,4, zdravlje za 3,5, a obrazovanje za 2,3 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije